Fukuşima'da 'Güneş Çocuk' heykeline tepki!

2011'deki deprem ve tsunami faciasının ardından Çernobil'den sonra dünyanın en büyük nükleer felaketinin yaşandığı Japonya'nın Fukuşima kentinde dikilen 'Güneş Çocuk' heykeli tartışma yarattı. Heykelin 'umudu' simgelediği belirtilirken karşı çıkanlar heykelin hâlâ radyoaktif kirlilikle mücadele eden kentin kötü ününü pekiştirdiğini savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fukuşima'daki tren istasyonuna bu ay konulan 6.2 metre yüksekliğindeki 'Güneş Çocuk' adlı heykel, göğsünde nükleer kirlilik olmadığını gösteren '000' rakamlarının yer aldığı koruyucu kıyafetler içindeki bir çocuğu gösteriyor.

Havanın temiz olduğunu vurgulamak için kaskını elinde tutan çocuğun diğer elinde bir güneş sembolü var. Güneş burada umudu ve taze enerjiyi simgeliyor. Heykelin yaratıcısı Kenji Yanobe heykelin bir umut sembolü olduğunu söylerken heykele karşı çıkanlar, 2011'deki nükleer facia sonrası yaşanan radyoaktif kirlilikle mücadelenin sürdüğü kentin kötü ününü pekiştirdiğini savundu.

'BİZİMLE ALAY EDİYOR'

Bir Twitter kullanıcısı paylaştığı mesajında "Kenji Yanobe'nin 'Güneş Çocuk' heykelini gördüm. Bence bizimle ve Fukuşima'nın imajını düzeltmek için yapılan tüm işlerle alay ediyor" dedi.

Bir başka internet kullanıcısı da, "Kaskın çıkarılmasının umudu simgeleme niyeti taşıdığını anlayabiliyorum. Ama Fukuşima'nın kötü ünü sürdüğü için bence bu heykel oradan kaldırılmalı" ifadelerini kullandı. Bazıları ise Dünya'da gerçekte hiçbir yerde radyasyon oranının tam olarak sıfır olmadığını belirterek heykelin insanları yanlış yönlendirebileceğini vurguladı.

Heykele destek verenler ise bir sanat eserinde 'bilimsel kesinliğin' aranmaması gerektiğini söyledi.

SANATÇI ÖZÜR YAYIMLADI

Tepkilerin ardından heykeli yapan sanatçı Yanobe 3 sayfalık bir açıklama yaptı. Tartışmalara neden olduğu için özür dileyen sanatçı heykelinin umudu simgelediğini vurguladı. 'Güneş Çocuk'un gökyüzüne bakar halde tasvir edildiğini işaret eden Yanobe "Niyetim gelecek için aydınlık umutları göstermekti" dedi. Fukuşima Belediye Başkanı Hiroşi Kohata da yaptığı açıklamada eleştirileri kabul ettiğini ve atılacak adımları düşüneceklerini söyledi. Ancak Kohata eserin 'değerli' olduğunu ifade etti. Belediye Başkanı,"Ben heykeldeki umudu ve zorluklara karşı durma gücünü hissettim" ifadelerini kullandı. Belediye yetkilileri sosyal medyadaki tepkilere rağmen heykel hakkında şikayet içeren az sayıda elektronik posta ve telefon aldıklarını da belirtti.

ÇERNOBİL'DEN SONRAKİ EN BÜYÜK NÜKLEER FELAKET

Japonya'da 2011 yılında meydana gelen depremin yol açtığı tsunaminin Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali'ndeki soğutma sistemini devre dışı bırakması nedeniyle Çernobil'den sonra dünyanın en büyük nükleer felaketi yaşanmıştı. Kentin büyük kısmında radyasyon seviyeleri normale dönse de insanların belirli bölgelerde, özellikle santralin çevresindeki birkaç kilometrelik alanda yaşaması yasak. Facia sonrası çok sayıda insan bölgeyi terk etmek zorunda kalmış ve tarım alanları radyoaktif kirliliğe maruz kalmıştı. Bölgedeki tarım ürünleri marketlere gönderilmeden önce düzenli olarak radyasyon kontrolünden geçse de birçok tüketici kirlilik endişesiyle bölgeden gelen ürünleri satın almaktan hâlâ kaçınıyor. (Kaynak: Sputnik)