İddia: ABD'den bir de Kıbrıs yaptırımı gelebilir

ABD ile Türkiye arasındaki gerilim Kıbrıs'ta da yankı buldu. Kıbrıslı Rumların, 1987'den beri uygulanan Amerikan silah ambargosunun kalkmasını beklediği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ile ABD arasındaki gerilim tırmanırken, Donald Trump yönetiminin bu kez Kıbrıs üzerinden Türkiye'ye karşı bir hamle daha yapabileceği belirtiliyor. Gazete Duvar'ın Lefkoşa'daki kaynakları, ABD’nin Kıbrıslı Rumlara 1987 yılından beri uyguladığı silah ambargosunu kaldırmasının gündemde olduğunu söyledi.

Lefkoşa’ya son saatlerde Washington’dan ulaşan bilgiler, ABD'nin Türkiye'yle artan gerilime paralel olarak, silah ambargosu konusunda Kıbrıslı Rumların lehine adım atabileceğine işaret ediyor. Kıbrıs Savunma Bakanı Savvas Angelidis bu konudaki iyimserliğini mesai arkadaşları ile paylaştı. Angelidis kısa süre önce, ABD Savunma Bakanlığı'nın Avrupa ve NATO politikalarından sorumlu bakan yardımcısı Thomas Goffus ile bir araya gelmiş ve silah ambargosunun kaldırılması konusunda olumlu mesajlar almıştı.

Amerikan Senatosu'ndan da Kıbrıslı Rumlara yönelik silah ambargosunun kaldırılması yönünde bir işaret gelmişti. Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin kıdemli Demokrat üyesi Robert Menendez Ankara'yla gerilimin tırmanmasından kısa süre önce, ABD'nin 1987'de dayattığı silah ambargosuna son verilmesini öngören bir yasa tasarısı hazırlamıştı. Benzer bir tasarı, David Cicilline tarafından Temsilciler Meclisi'ne de sunulmuş durumda.

RUM-YUNAN LOBİSİ DE DEVREDE

ABD 1987'de, Kıbrıs'ta yeniden birleşme çabalarını teşvik etmek ve bir silahlanma yarışını engellemek amacıyla silah ve savunma malzemesi aktarımı konusunda kısıtlamalar getirmişti. Son günlerde, Washington’daki Rum-Yunan lobisi de bu durumu gündeme taşımaya başladı. Konu hakkında ABD’ye yönelik bir mesaj kaleme alan Rum-Yunan lobisinin önde gelen isimlerinden Andy Manatos, Philip Christopher ve Mike Manatos “Bugün Doğu Akdeniz’i ve Kıbrıs'a karşı silah ambargosunu kaldırma çabalarını merceği altına alan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, yarım asırda gördüğümüz yetkililerinin en iyilerinden” iddiasında bulundu.