Karadağ'ı 3. Dünya Savaşı ile 'suçladı'!

ABD Başkanı Donald Trump, NATO zirvesinde gerilim yaratan tavrının ardından yeni bir gafa imza attı. Trump, NATO'nun üyelerini koruması hakkında Karadağ örneğini veren bir soruya "Bu insanlar güçlü insanlar, aynı zamanda kavgacılar da... Bir anda saldırganlaşabilir ve tebrikler, Üçüncü Dünya Savaşı'ndasınız" yanıtını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın bir televizyon röportajında Karadağ için kullandığı "Bu insanlar bir anda saldırganlaşabilir ve tebrikler, Üçüncü Dünya Savaşı'ndasınız" ifadeleri tartışma yarattı. BBC'nin Balkanlar temsilcisi Guy Delauney'nin bu açıklamaları sorduğu Karadağlılar, Trump ve ülke hakkındaki açıklamaları için, "En acayip başkan, Aptalca ifadeler, Şovmen" gibi yanıtlar verdi.

Tartışma, Trump'ın Amerikan televizyonu Fox News'a verdiği röportaj sonrası başladı. Fox sunucusu Tucker Carlson, ABD'nin NATO'daki yükümlülüklerini sorgulayarak müttefik bir ülkeye saldırı olması durumunda ABD'nin askeri yardımda bulunması gerekeceğini vurguladı, "Benim çocuğum Karadağ'a bir saldırı olursa neden bu ülkeyi savunmak durumunda olsun?" diye sordu. Trump ise "Aynı soruyu ben de sordum. Karadağ, çok güçlü bir halkı olan küçük bir ülke. Onlar çok saldırgan insanlar, saldırganlaşabilirler ve tebrikler, Üçüncü Dünya Savaşı'ndasınız" dedi.

Carlson'ın sorusu da Trump'ın buna yanıtı da NATO Antlaşması'nın "kolektif savunma"yı düzenleyen 5'inci maddesi ile ilgiliydi. NATO Şartı'nın 'kollektif savunma'yı düzenleyen 5'inci maddesi daha önce yalnızca 11 Eylül 2001 sonrası ABD tarafından işletilmişti.

'BU DIŞ POLİTİKA BİLGİSİ İLE KİM BİLİR NELER OLUR'

Geçen yıl NATO'ya kabul edilen Karadağ'daki siyasiler ise Trump'ın "Üçüncü Dünya Savaşı" çıkışına karşı peş peşe tepki açıklamalarında bulundu. Sosyal Demokrat Parti lideri Ranko Krivokapic, Donald Trump için, "ABD tarihinin en acayip başkanı o. Bu başkan ve dış politika konusundaki bu bilgisi ile neler olabileceğini kim bilebilir?" dedi.

Bir sivil toplum kuruluşu yöneticisi olan Boris Raonic ise Trump'ın ülkeler hakkında açıklamalar yapmadan önce çalışmadığının belli olduğunu söyleyerek "Bu aptalca açıklamalar bunun sonucu" diyor. (Kaynak: BBC Türkçe)