Yunan bakandan Ankara'ya: Üniformalı casus mu olur?

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye'de tutuklu iki Yunan askeri konusunda Almanya Başbakanı Angela Merkel'den yardım istedi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ise askerlerin casuslukla suçlanmasına tepki göstererek "Üniformalı casuslarla seyahat gerçekçi mi? Bu saçmalık!” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brüksel'deki NATO zirvesine ABD Başkanı Donald Trump'ın savunma harcamaları konusundaki çıkışı damga vururken, arka planda Türkiye ile Yunanistan arasındaki iki tutuklu Yunan askeri konusunda da gelişmeler yaşanıyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Alman mevkidaşı Angela Merkel’den askerlerin bir an evvel özgürlüklerine kavuşması için Ankara ile görüşmeler başlatmasını talep etti. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias'dan konu hakkında sert bir çıkış geldi.

Yunan medyasına göre, Çipras Merkel’den Türkiye ile ikili ilişkilerdeki sorunların çözümü için yardım istedi. Merkel’in 'Türkiye'yle ilişkiler konusunda Atina'nın safında durduğu ancak Ankara olan ilişkilerin geleceğine de önem verdiği' belirtildi.

'İNSAN ONURU ÜZERİNE POLİTİK OYUN OYNANAMAZ'

Kotzias ise Alman medyasına demecinde, "İnsanların onuru ve özgürlüğü ile kimse politik oyunlar oynayamaz. Bu kabul edilemez" dedi. Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine konuşan Yunan bakan, “Çok olağanüstü bir durum ile karşı karşıyayız. İki asker duruşmaları için dört aydan fazla bekliyorlar. Casusluktan şüpheleniyorlar. Üniformalı casuslarla seyahat gerçekçi mi? Bu saçmalık!” diye konuştu.

'ÖZGÜRLÜK AYNI ANLAMI TAŞIMIYOR'

Kotzias "Özgürlük ve insan yaşamı Türkiye ve Yunanistan’da aynı anlamı taşımıyor. Bu düşüncedeyim. Genellikle Ortadoğu'da, insan yaşamının ve özgürlüğünün de bizden farklı bir değere sahip olduğu bir durum söz konusu” iddiasında bulundu.

Edirne sınırını geçen iki Yunan askeri, casusluk suçlamasıyla tutuklanmıştı. Askerler devriye gezdikleri sırada sınırı kötü hava koşulları nedeniyle yanlışlıkla geçtiklerini söylerken, Atina da Türkiye'yi 15 Temmuz'da Yunanistan'a kaçan askerlere karşı rehin tutmakla itham ediyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün NATO zirvesinde Çipras ile bir görüşme yapması bekleniyor.