Tayland'da şov yapan Elon Musk'a tepki: Evine dön!

Sosyal medya, Amerikan uzay aracı üreticisi SpaceX'in kurucusu Elon Musk'ın Tayland'daki mağarada mahsur kalan çocuklarla ilgili girişimlerini konuşuyor. Musk'ın süreçte ön plana çıkan açıklamaları birçokları tarafından 'reklam' ve 'narsisizm' oalrak yorumlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tayland'da bir mağarada mahsur kalan 12 çocuk ve antrenörlerini kurtarma operasyonu sırasında, Amerikan uzay aracı üreticisi SpaceX firmasının kurucusu ve elektrikli araç üreticisi Tesla’nın Üst Yöneticisi Elon Musk'ın girişimleri de gündemdeydi. Çocukları kurtarmak için bir 'mini-denizaltı' inşa eden, bir şişme şatonun kullanılabileceğini söyleyen, mağaraya bir ekip yollayan ve son olarak mağaraya giren Musk'ın bu adımları tartışma yarattı.

'DENİZALTISI MAĞARADA KULLANILAMAZ'

Önce, Musk'ın dünya çapında büyük ilgi çeken mini-denizaltısının işe yaramadığı ortaya çıktı. Taylandlı yetkililerin yürüttüğü kurtarma operasyonunun başında bulunan Narongsak Osotthanakorn, denizaltı için teşekkür etmekle beraber, bu cihazın pratikte işe yaramadığını söyledi.

BBC'ye konuşan Taylandlı yetkili, "Teçhizatları teknolojik açıdan gelişmiş olsa da, bizim mağaraya girme görevimiz için uygun değil. Getirdikleri teçhizat misyonumuzda kullanılamaz" dedi. Musk'ın denizaltısının bir yandan da 'zaten geç kaldığı', cihaz bölgeye gönderildiğinde ilk çocukların kurtarıldığı belirtiliyor.

'EVİNE DÖN ELON MUSK'

Sosyal medyada ve Batı basınında ise Musk'ın yenilikçi kişiliğini övenler bir yana, Amerikalı işadamını çocukların durumunu kullanarak reklam yapmakla suçlayanlar da vardı. The Australian gazetesi yazarı Caroline Overington'ın bugün kaleme aldığı 'Evine dön Elon Musk' başlıklı yazıda Musk'ın bir dizi tweet atarak dikkatleri üzerine çektiği, Taylandlı yetkililerin denizaltıyı 'nazikçe' geri çevirdiği belirtilip, şu ifadeler kullanıldı:

 "Kurtarma operasyonu Musk geldiğinde çoktan başlamış, 12 çocuktan yedisi kurtarılmıştı. Bu durum, tüm olan biteni bir şov gibi göstermiyor mu? Ve eğer öyleyse, mahsur kalmış çocukların içinde bulunduğu zorlu durumu kendi roketlerini pazarlamak için kullanan bir adamda yanlış bir şeyler yok mu? 21'inci yüzyıla hoşgeldiniz."


ÜNLÜ PSİKİYATRDAN 'NARSİSİZM' TEŞHİSİ

ABD'nin en çok okunan psikiyatri sitelerinden Psych Central'ın kurucusu olan psikiyatr John Grohol da Musk'a 'narsisizm' teşhisi koydu. Grohol Twitter hesabından Musk'ın konuyla ilgili bir mesajını şu sözlerle eleştirdi:

"Tanrım, her kamusal olayı kendi egonuzu tatmin etmek için sonuna kadar kullanmak zorunda mı hissediyorsunuz? Bu konuda bir dizi ülkeden yüzlerce uzmanın zaten çalışmakta olduğunu biliyorsunuz, değil mi? #narsisizm"

Musk ise buna yanıtında "Eğer bir narsisistsem (bu doğru olabilir), en azından kullanışlı bir narsisistim" dedi.


'İNSANİ VAATLERİ HİÇ HAYATA GEÇMİYOR'

Gazeteci Ken Klippenstein ise Twitter hesabından "Elon Musk'ı çok eleştiririm ama tartışmasız biçimde iyi olduğu bir konu var: Hiçbir zaman hayata geçmeyen viral insani vaatlerde bulunmak" dedi.


'TEST EDİLMEMİŞ YÖNTEMİ NEDEN KULLANALIM?'

Jules F-C mahlaslı Twitter kullanıcısı ise şu eleştiriyi getirdi: "Elon Musk'ın yenilikçiliğini ve yardım etme arzusunu takdir ediyorum ama Tayland'daki kurtarma operasyonunu ben yönetiyor olsaydım, insanları kurtarmak için test edilmemiş yöntemleri kullanmaya muhtemelen yanaşmazdım. Vakit daralırken, muhtemelen işe yaradığını bildiğim yöntemleri kullanırdım." (Dış Haberler)