Af Örgütü: Rohingya Kurtuluş Ordusu katliam yaptı

Af Örgütü Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu'nun Ağustos 2017'de sivillere katliam yaptığını açıkladı. Örgütün raporuna göre bölgede 53 kişi öldürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Af Örgütü, Myanmar'da Arakan eyaletinde yaşayanlarla ve Bangladeş'teki kamplarda kalan Müslümanlarla yaptığı mülakatları toplayarak bir rapor yayınladı. Raporda  faaliyet gösteren silahlı örgüt Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu'nun (ARSA) Ağustos 2017'de düzenlediği saldırılarda 100'e yakın Hindu sivili öldürdüğü söylendi.

Kuruluş amacını, "meşru müdafaa ilkesi doğrultusunda Arakanlıları devlet zulmüne karşı savunma, kurtarma ve koruma" olarak tanımlayan silahlı örgüt ARSA ise sivilleri hedef aldığı iddialarını reddediyor.

'KARAKOLLARIN DIŞINDA SİVİLLER DE HEDEF ALINDI'

Geçen yıl içerisinde ARSA'nın 20'den fazla karakola düzenlediği saldırılarla çatışmalar  yeniden başlamıştı. Bu saldırıların ardından Myanmar ordusunun sert askeri operasyonlarında yüzlerce Arakanlı Müslüman hayatını kaybederken, yaklaşık 700 bin kişi Bangladeş'e sığındı. Çatışmalar nedeniyle yerinden olanlar arasında Hindular ve Budistler de var.

Af Örgütü'nün raporunda, ARSA üyelerinin 26 Ağustos'ta Hindu köyü Ah Nauk Kha Maung Seik'e düzenlediği saldırının ayrıntılarına da yer verildi. Metinde, "Bu vahşi ve anlamsız eylemde, ARSA üyeleri onlarca Hindu kadın, erkek ve çocuğu yakaladı ve bu kişileri daha sonra köylerinin hemen dışında infaz etti" denildi.

ARSA'nın bu katliamda 20 erkek, 10 kadın ve 14'ü sekiz yaşından küçük 23 çocuğu öldürdüğü öne sürüldü. Raporda, aynı gün içerisinde yine Hinduların yaşadığı komşu köyde de saldırı düzenlendiğini ve görgü tanıklarının ifadesine göre toplamda 99 kişinin yaşamını yitirdiği ifade edildi. (BBC Türkçe)