Türkiye dostu Selanik Belediye Başkanı'na saldırıda iki yeni gözaltı

Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris'e düzenlenen saldırıya ilişkin soruşturmada iki kişi daha şüpheli oldu. Yunan basınına göre, gözaltı sayısı artacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da liberal dünya görüşüyle son yıllarda siyaset sahnesinde sivrilen Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris'e cumartesi günü gerçekleştirilen ırkçı saldırı gündemi sarsmış durumda. Boutaris'in saldırıda yaralanması ve hastaneye kaldırılması dünya medyasında da yankı bulurken, Yunan polisi (Elas) de geniş çaplı inceleme başlattı.

Elas'ın kamuoyuyla paylaştığı son bilgilere göre, bugün Boutaris'e yönelik saldırı nedeniyle gerçekleştirilen gözaltı işlemleri yoğunlaşmış durumda. İki şüphelinin daha gözaltına alındığı, birinin reşit olmadığı açıklandı. Şu ana dek gözaltına alınanların sayısı dört. İlerleyen saatlerde bu sayının artabileceği belirtiliyor.

YUNAN SİYASETİNE NASIL YANSIDI?

Boutaris'e yönelik saldırının artçı sarsıntıları Yunanistan genelinde hissedilmeye devam ediliyor. Altın Şafak'ın dışındaki tüm partiler saldırıyı kınarken, Altın Şafak saldırıyı gerçekleştirenleri 'kutlama' telaşı içerisine girmiş durumda.

Saldırıyı kınayıp görüş bildiren birçok uzman ise bu olayın Türkiye'yle ilgili hassas bir konu ekseninde gündeme gelmiş olmasını tesadüfi görmüyor. Boutaris'in Türkiye'yle daha yakın ilişkilerin taraftarı olması nedeniyle uzun zamandır milliyetçilerin hedefinde olduğu biliniyor. Diğer yandan, saldırının homofobik bir yanı da var. Zira belediye başkanına fiziksel şiddet uygulayan saldırganlar Selanik Belediyesi'nin "Pontus Soykırımı"nın yıldönümünde kentte onur yürüyüşünü desteklemesini yanlış buluyor.

Saldırı ile ilgili etmenleri bugünkü başyazısında irdeleyen Efimerida Ton Sintakton gazetesi, aşırı milliyetçi ve ırkçı grupların Türkiye karşıtlığı ile vatanseverlik duygusunun arkasına gizlenip karanlık planlarını devreye sokmaya hazırlandıkları uyarısında bulunuyor. Gazete, son aylarda spor ve kültürel faaliyet alanlarında milliyetçi söylemlerin öne çıktığını ve devlet aygıtının bu durum karşısında sessiz bir duruş sergilediğini vurguluyor.

NE OLMUŞTU?

Selanik Belediye Başkanı, Yunanistan'ın ikinci büyük şehrinde 1919-1923 döneminde "Pontus soykırımı"nın anıldığı bir etkinlikte faşist, yabancı karşıtı ve homofobik bir grubun saldırısına uğramış ve yaralanarak hastaneye kaldırılmıştı. 1923 sonrasında Karadeniz coğrafyasından Yunanistan'a göç edenler genellikle ülkenin kuzey bölgelerine ve yoğunlukla Selanik'e yerleşti. Selanik'teki yerel örgütler 1919-1923 olaylarını "soykırım" olarak ele alıyor ve bu bakış açısı Atina'nın siyaset sahnesinde de yankı buluyor. (Dış Haberler)