Trump: Kore için Libya modeli düşünmüyoruz

Donald Trump, 'Kuzey Kore liderine anlaşma sağlandığı takdirde koltuğunu koruma garantisi' verdi. Trump "Kore için Libya modeli düşünmüyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump Haziran ayında planlanan zirve buluşmasını iptal etmediği ve ABD ile anlaşmaya vardığı takdirde 'Kim Jong Un'un iktidarını koruması için' Kuzey Kore'ye güçlü güvence vermeye hazır olduğunu söyledi.

KUZEY KORE 'GÖRÜŞMELERDEN ÇEKİLİRİM' DEMİŞTİ

Donald Trump'ın "Kuzey Kore için bir Libya modeli düşünmüyoruz" şeklinde demeç vermesi dikkat çekti. Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, nükleer silahların tasfiye sürecinde 'Libya modelinin örnek alınabileceğini' söyleyerek Kuzey Kore liderliğinin şimşeklerini üzerine çekmişti. Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Kye-gwan, "ABD bizi köşeye sıkıştırır ve tek taraflı olarak nükleer silahlarımızdan vazgeçmemizi isterse, görüşmelere olan ilgimizi kaybederiz ve beklenen Kuzey Kore-ABD zirvesine katılıp katılmamayı yeniden değerlendirmemiz gerekir" demişti.

Kuzey Kore'den ABD'ye: Görüşmeden çekilebilirizKuzey Kore'den ABD'ye: Görüşmeden çekilebiliriz

'LİBYAYI BIRAK GÜNEYE BAK'

Ancak Donald Trump Kuzey Kore liderini daha sonra açık açık tehdit de ederek, "Pyongyang yönetimi ABD ile anlaşmaya yanaşmadığı takdirde sonu muhtemelen Libya lideri Muammer Kaddafi gibi olacak. Anlaşma sağlayamazsak bu durum yüksek ihtimalle tekrarlanır" diye konuştu. Trump, eğer zirve gerçekleşirse, Kim Jong Un'un ülkesinde kalacağını, Kuzey Kore'yi yöneteceğini ve ülkesinin zenginleşeceğini söyledi. ABD Başkanı, "Güney Kore örneğine bakarsanız, endüstriyel anlamda onlar gibi olabilirsiniz. Güney Koreliler muhteşem, çalışkan insanlar" ifadelerini kullandı. ABD-Kuzey Kore zirvesinin 12 Haziran'da Singapur'da yapılması bekleniyor. (Dış Haberler)