Trump SDG bölgesine yardımı durdurdu

ABD'nin, Suriye'de SDG'nin kontrolündeki bölgeye yapacağı 200 milyon dolarlık ek altyapı yardımını durdurduğu belirtiliyor. Wall Street Journal'ın haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump bu yardımla ilgili gazetede bir haber okuduktan sonra Dışişleri'ne "Askıya alın" talimatı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın "Çok yakında Suriye'den çekileceğiz, bırakalım başkaları ilgilensin" sözlerinden iki gün sonra, Suriye'nin kuzeydoğusunda IŞİD'den alınan bölgelerin yeniden inşası ve istikrarı için ayrılan 200 milyon dolarlık yardımı dondurma emri verdiği ortaya çıktı. Wall Street Journal gazetesi, haberi ismi açıklanmayan Amerikalı yetkililere dayandırdı.

Buna göre, ağırlığını YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) uluslararası koalisyonun hava desteğiyle IŞİD'den temizleyip kontrol sağladığı bölgeler için ayrılan 200 milyon dolarlık yardım şu an için askıya alındı. Haberde, Beyaz Saray'ın bu yöndeki talimatı Dışişleri Bakanlığı'na ilettiği belirtildi.

GAZETEDEN Mİ ÖĞRENDİ?

öz konusu yardım, görevden alınan eski ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson tarafından, şubat ayında yapılan bir uluslararası koalisyon toplantısında vaat edilmişti. Wall Street Journal'a konuşan yetkililer ise Trump'ın bu 200 milyon dolarlık yardıma dair bir gazete haberini okuduktan sonra bu dondurma kararı aldığını söyledi. Trump'ın bu emri Suriye'den çekilmeyle ilgili açıklamasından önce mi, sonra mı verdiği ise bilinmiyor.

Wall Street Journal'ın kaynakları, IŞİD'le mücadelenin son dönemde sekteye uğradığını da söyledi. Yetkililer IŞİD'in eskiden kontrol ettiği toprakların sadece yüzde 5'ine sıkıştığını ancak savaşın bir çıkmaza girdiğini aktarırken, haberde SDG'den bazı Kürt ve Arap savaşçıların IŞİD'le mücadeleyi bırakıp Türkiye'nin ilerlemesini engellemek için Afrin ve Menbic'e yöneldiği belirtildi. Habere göre, IŞİD'le mücadele koalisyonu geçen hafta sadece yedi hava saldırısı düzenledi. Gazeteye konuşan yetkililer, IŞİD'in bu duraklamadan yararlanarak sahada yeniden gruplaştığını da savundu.

Wall Street Journal ise 'ABD'nin Suriye'den hızla çekilmesinin İran ve Rusya'ya yarayacağı, bu durumun İsrail ve Suudi Arabistan'ı rahatsız edeceği' yorumunu yaptı. Trump'ın Suudi Arabistan'dan Suriye'ye istikrar getirme projeleri için 4 milyar dolar istediği de iddia edilmişti. (Dış Haberler)

Etiketler Suriye Trump ABD SDG