Veliaht Prens annesini babasından saklamış!

Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın 20 Mart'taki Washington ziyareti öncesi Amerikan basınından iddia: Prens, çok güçlenmesini istemeyen annesini kraliyet ailesinden uzaklaştırdı. Annesini ev hapsine bile aldı, Kral Selman eşinin nerede olduğunu bilmiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan'da iktidarı kısa süre içinde devralması beklenen Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, annesini çeşitli yalanlara başvurarak, babası Kral Selman'dan iki yıldır uzak tutmaya çalıştığı öne sürüldü. İddiaya göre 31 yaşındaki genç prens, kraliyet ailesinde çatlak yaratacağı gerekçesiyle annesinin kendisinin kral olmasını istemediğini düşünüyor ve babasını ikna etmesinden korkuyor.

NBC News'un 14 yeni ve eski Amerikalı yetkiliye dayandırdığı haberde, Veliaht Prens'in iktidarı yavaş yavaş ele geçirirken annesi Fahda binti Falah bin Sultan al Hithalayn'ı sakladığı ve kraliyet ailesinden uzak tuttuğu iddia ediliyor. Kraliyet ailesine yakın bir kaynak, prens ile annesinin birkaç yıl önce anlaşmazlık yaşadığını, annesinin diğer oğullarını da güçlendirmek istediğini söyledi.

'EV HAPSİNE ALDI'

Haberde, Prens'in annesini en azından bir kez Suudi Arabistan'daki bir sarayda, babasının haberi olmadan ev hapsine aldığı iddia ediliyor. Prensin annesinin nerede olduğu konusunda çeşitli yalanlar uydurduğu da öne sürülüyor. Yetkililerin istihbarat raporlarına dayanarak anlattığına göre, bu yalanlar arasında annesinin tedavi için ABD'de olduğunu söylemek de var.

OBAMA SÖYLEYEMEMİŞ

Öyle ki, Kral Selman'ın 2015'te dönemin ABD başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmede, 'eşinin New York'ta tedavi gördüğünü ve onu ziyaret etmek istediğini' söylediği iddia ediliyor. NBC'ye konuşan yetkililer, Obama'nın Kral'a eşinin New York'ta olmadığını söylemediğini de belirtti.

'KRAL EŞİNİ ÖZLÜYOR'

İddiaya göre, kral etrafındaki kişilere eşini özlediğini söylüyor ve tam olarak nerede olduğunu bilmiyor. NBC News haberin bu kısmında, 82 yaşındaki kralın zihninin her zaman berrak olmadığını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump ile yönetimde görev verdiği damadı Jared Kushner'in yakın müttefiki görülen Muhammed Bin Selman, İran karşıtı açıklamalarının yanı sıra kraliyet ailesi üyelerine karşı yürüttüğü yolsuzluk operasyonuyla dikkat çekmişti. Prens, kadınlara daha fazla hak ve İslam'da reform gibi vaatlerde bulunsa da, 'tek adam' stili nedeniyle eleştiriliyor. NBC News'a konuşan Amerikalı yetkililer de, prensin annesine davranışının, kral olmasının önündeki her engeli kaldırma niyetinin göstergesi olduğu yorumunu yaptı. Washington'daki Suudi elçiliği ise prensin annesinin herhangi bir tür ev hapsinde olduğu ya da eşinden ayrıldığı iddiasını reddetti.

'İRAN NÜKLEER SİLAH GELİŞTİRİRSE BİZ DE YAPARIZ'

Öte yandan, 20 Mart'ta ABD'yi ziyaret etmesi plananan veliaht prens, Amerikan kanalı CBS'le bir söyleşi yaptı. Prens söyleşide İran karşıtı söylemlerini tekrarlayarak, Tahran'ın nükleer silah geliştirmesi halinde Suudi Arabistan'ın da aynısını yapacağını söyledi. Selman, "Suudi Arabistan nükleer bomba istemiyor. Ancak İran nükleer silah geliştirirse biz de şüphesiz en hızlı şekilde geliştireceğiz" dedi. (Dış Haberler)