Bir ajan zehirlendi diğer ajan fotoğraf paylaştı!

Eski Rus Sergei Skripal'in ajanın sürgün hayatı yaşadığı İngiltere'de zehirlenmesinin ardından gözler Rusya'ya çevrilirken, 2010 yılında Skripal'le 'takas' edilen ajanlar arasında yer alan Anna Chapman Phuket Adası'ndan fotoğraf paylaştı!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya’nın Soğuk Savaş sonrasındaki en büyük ‘casus ifşasına’ imza atan eski Rus istihbaratçı Sergei Skripal, sürgün hayatı yaşadığı İngiltere’de ‘bilinmeyen bir maddeyle’ temas etmesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Yerel basın, 66 yaşındaki Skripal ve kızı Yuliya'nın, Salisbury kentindeki bir alışveriş merkezinde baygın halde bulunduklarını duyurdu. Skripal ve kızının hemen hastaneye kaldırıldıkları ve durumlarının ciddi olduğu açıklandı. Eski ajanın zehirlenmesinin ardından gözler Rusya'ya çevrilirken, 2010 yılında Skripal'le takas edilen ‘Kızıl Ajan’ lakaplı Anna Chapman'ın, Tayland’ın tatil cenneti Phuket Adası’nda çektirdiği 'modellik' fotoğraflarını sosyal medyada paylaşması dikkat çekti.

Sergei Skripal cezaevinde iken...

İNGİLİZ POLİSİNDEN KORUMA İSTEMİŞ

1999 yılına kadar Rus askeri istihbaratında görev yapan, ardından da 2003 yılına kadar Rusya Dışişleri’nde çalışan Skripal’in yakın zamanda İngiliz polisine giderek hayatının tehlikede olduğunu öne sürdüğü ve koruma talep ettiği ortaya çıktı.

2004 yılında Rusya’da tutuklanan ve 2006’da, İngiliz istihbarat servisi MI6 adına casusluk yaptığını itiraf ettiği gerekçesiyle 13 yıl hapse çarptırılan Skripal, Moskova’nın Avrupa ülkelerinde görev yapan 300’ü aşkın ajanının ismini İngilizlere 78 bin Sterlin gibi düşük bir meblağ karşılığında verdiği ortaya çıkmıştı. Skripal’in ajanların isimlerini İngilizlere, başkent Moskova’daki bir parka yerleştirilen taş şeklindeki bir verici aracılığıyla ilettiği belirlenmişti.

'KIZIL AJAN'LA TAKAS EDİLDİ

Skripal, 2010 yılında Federal Soruşturma Bürosu’nun ortaya çıkarttığı Rus casusluk şebekesinin Moskova’ya iade edilen 10 ajanı karşılığında Moskova’nın serbest bıraktığı 4 çift taraflı ajandan birisiydi. ABD’den sınır dışı edilen Rus istihbaratçılar arasında, yerel basının ‘kızıl ajan’ lakabını taktiği Anna Chapman da bulunuyordu. Chapman ülkesine dönüşünün ardından iktidar partisinin gençlik kollarında rol almış, kendi moda markasını kurmuş ve bir süre televizyon sunuculuğu yapmıştı.

Anna Chapman Phuket adasında çektirdiği fotoğrafları paylaştı.

TAYLAND'DAN FOTOĞRAF PAYLAŞTI

FBI'ın araştırmaları sonucunda ajan kimliği ifşa olan Anna Chapman, son dönemde yeniden modellik yapmaya başladı. Genç kadın, son olarak Tayland’ın tatil cenneti Phuket Adası’nda çektirdiği fotoğraflarını önceki gün sosyal medyada paylaştı.

LİTVİNENKO'YA BENZİYOR

Skripal’in, Rus istihbaratının son yıllarda İngiliz topraklarında düzenlediği düşünülen çok sayıda suikastın 'son halkası' olduğu yorumları yapılıyor. İngiliz basını Skripal’in başına gelenlerin, 2006’da başkent Londra’da buluştuğu Rus ajanlarınca radyoaktif Polonyum 210 maddesi verilerek zehirlenen Kremlin muhalifi Aleksander Litvinenko’nun yaşadıklarına benzediğini öne sürdü.

Eski bir Rus ajanı olan Litvinenko’nun, Rusya lideri Vladimir Putin’in talimatıyla ajanlar tarafından zehirlendiği sonucuna varılmış, olay Londra-Moskova hattında uzun yıllar süren diplomatik bir krize neden olmuştu.

Skripal’in İngiltere’de yaşayan eşi ve Rusya’da kalan oğlu da birkaç yıl arayla geçirdikleri trafik kazalarında hayatlarını kaybetmişti.

RUSYA: İLGİMİZ YOK

Rusya'nın Londra Büyükelçiliği, olayın Rus istihbaratının planlı bir eylemi olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Skripal olayının ciddi bir endişe yarattığını ve İngiliz Dışişleri’ne izahat verilmesi için başvurduklarını kaydeden elçilik, ‘Rusya’yı şeytanlaştırma eylemine nokta koymak için’ İngilizlerden olayın iç yüzü hakkında bilgi istediklerini vurguladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Skripal’in soruşturmasında İngiltere ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi. Peskov, “Kremlin’in olayın sebepleri hakkında bir bilgisi yok” ifadelerini kullandı.

RESTORAN KAPATILDI

Polis, Skripal’in maruz kaldığı maddenin henüz belirlenememesi nedeniyle, eski ajanın bayılmadan önce gittiği tespit edilen ‘Zizzi’ adlı restoranı güvenlik gerekçesiyle kapattı. Skripal ve kızının tutulduğu Salisbury Hastanesi yoğun bakım ünitesi de karantina altına alındı. (Kaynak: Vatan)