Çipras'ın eski tüfek yeni umudu!

Yunanistan'da Çipras'ın kabine değişikliği anketlerdeki kötü sonuçlar nedeniyle 'seçim hamlesi' olarak değerlendirilirken yeni görev alanlar arasında en dikkat çeken isim Fotis Kouvelis oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın bugün açıkladığı kabine değişikliği muhalefet partileri tarafından '2019 seçimlerine yönelik bir hamle' olarak değerlendirildi. Değişiklikler arasında en çok tartışılanı ise Milli Savunma Bakan Yardımcısı Fotis Kouvelis oldu.

Başta ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi olmak üzere birçok siyasi parti Çipras’ın yaklaşan seçimleri ve Ağustos’taki ekonomik memorandumlardan çıkış sürecini dikkate alarak hükümet cephesinde 'sınırlı ancak özlü' değişikliklere gittiği yorumunu yaptı. PASOK ve Merkez Birliği gibi partiler ise değişikliklerle beraber Yunanistan’da 'Son Çipras kabinesi'nin kurulmuş olduğu yorumunda bulunuyor.

Çipras’ın değişiklikleri son kamuoyu araştırmaları Syriza ile Yeni Demokrasi arasındaki makasın ana muhalefet lehine büyümeye devam ettiğini gösterdiği bir dönemde yaşandı. Son haftalarda gündeme yansıyan kamuoyu araştırmaları Yeni Demokrasi’nin en az 9 puanlık bir farkla Syriza’nın önünde olduğunu gösteriyor. Bazı araştırmalara göre bu yükseliş devam ederse ilk seçimlerde Yeni Demokrasi'nin tek başına hükümet olma ya da en azından küçük bir partnerle güçlü bir hükümet kurma hedefine yaklaşabileceğini gösteriyor.

KOUVELİS: 5 YIL SONRA YENİDEN ÖN PLANDA...

Atina’da bugün anayasal yemin ederek göreve başlayan yeni Çipras kabinesinin üyeleri arasında 'renkli' isimler göze çarpıyor. Türk-Yunan ilişkilerinde gergin bir atmosferin hakim olduğu süreçte Milli Savunma Bakan Yardımcılığı'na getirilen Yunanistan solunun önemli isimlerinden 'merkez sol' Fotis Kouvelis en çok dikkat çeken isim. Kouvelis 2013 yılında eski partisinin Pasok ve Yeni Demokrasi ile kurduğu koalisyon hükümetinden ayrılmasından bu yana sonra siyasete ön plana çıkmıyordu. Avukat olan Kouvelis 1991-1994 döneminde ırkçılık ve işkence ile mücadelede adını duyurmuş, Syriza’nın başlangıcını temsil eden İç (Yerel) Yunanistan Komünist Partisi'nin kurucuları arasında yer almıştı. 80’li yıllarda Yunanistan Komünist Partisi içinde Moskova yanlısı çizgisine karşı çıkan grubun öncülerindendi. 1989 yılında Adalet Bakanlığı görevini üstlendi. 1991 yılındaysa Sinaspismos Hareketi’nin kurucuları arasında yer aldı. 1996'dan 2009'a dek önce Sinaspismos sonra Syriza milletvekili olarak mecliste yer aldı. Aleksis Çipras’ın Syriza’nın liderliğini üstlendiği dönemde partiden ayrıldı ve Demokratik Sol Hareketi kurdu. Bu parti kısa süreliğine PASOK ve Yeni Demokrasi ile koalisyon hükümeti kurdu. Sonrasında hükümetten ayrıldı ve oyları giderek azaldı. Bu atama ile Kouvelis 5 yıl sonra siyasette yeniden ön plana çıktı.

Yeni atamalarda dikkat çeken diğer isimlerse kritik önem taşıyan Göçmen Politikaları Bakanlığı'na atanan ve daha önce Kouvelis'in getirildiği Milli Savunma Bakan Yardımcılığı görevini yürüten Dimitris Vitsas ile Ekonomi Bakanlığı görevini üstlenen eski Başbakan Yardımcısı Yiannis Dragasakis oldu. Ayrıca Syriza milletvekili Meropi Tzoufi Milli Eğitim Bakan Yardımcısı, Athanasios İliopulos Çalışma, Sosyal Güvenlik ve Toplumsal Dayanışma Bakanı, arkeolog Konstandinos Stratis Kültür ve Spor bakan yardımcılığına getirildi.