Maduro 'mega seçim' önerdi

Venezuela lideri Nicolas Maduro, sağcı muhalefetin boykot kararına karşı parlamento, eyalet ve yerel seçimlerin başkanlık seçimleriyle aynı gün yapılmasını önerdi. Solcu lider, bu öneriyi 'mega seçimler' diye adlandırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Venezuela'da muhalefetin nisan ayındaki devlet başkanlığı seçimini boykot edeceğini açıklamasının ardından, Devlet Başkanı Nicolas Maduro "mega seçim" çağrısında bulundu. Maduro, başkanlık seçimine ek olarak parlamento, eyalet ve yerel seçimlerin de aynı gün sandıkta yapılmasını önerdi.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre Maduro, muhalefetin boykot kararını "dengesiz" diye nitelese de seçim çağrısı yaptı. Maduro, "Mega seçim çağrımı resmen Ulusal Kurucu Meclis'e sunacağım. Ülkedeki demokrasinin yenilenmesi için güçlü bir seçim yapalım!" dedi. Maduro, ülkenin böylece dört yıl boyunca seçim gündeminden bağımsız da kalabileceğini belirtti.

MUHALEFET: NİSAN AYI ÇOK ERKEN

Sağcı muhaliflerden oluşan Demokratik Birlik koalisyonu ise nisan ayının seçim için çok erken olduğunu belirten ve seçimlerin ilerleyen aylarda yapılması çağrısında bulunan bir açıklama yayınladı.

Venezuela'da 2017'de yeni bir anayasa yazımı için yapılan seçimle kurulan Ulusal Kurucu Meclis, Aralık 2018'de yapılması planlanan başkanlık seçimini nisana çektiğini açıklamıştı. Muhalifler Ulusal Kurucu Meclis seçimini de boykot ettiği için meclis tamamen iktidar yanlılarından oluşuyor.

Sağcı muhaliflerin en etkili iki liderinin başkanlık seçimine katılma imkanı bulunmuyor. Bu liderlerden Leopoldo Lopez ev hapsinde tutulurken Henrique Capriles ise yolsuzluk işlediği gerekçesiyle yarışamıyor.

Sağcı muhalefet boykot kararını, seçimlerin gayrı meşru olacağı ve hile karışacağı iddiasıyla almıştı. Uzun süredir siyasi ve ekonomik krizle boğuşan Venezuela'da yüksek enflasyonun yanı sıra gıda ve ilaç kıtlığı yaşanıyor. (Kaynak: BBC Türkçe)