Koreler olimpiyat için müzakerede!

Kuzey Kore Güney'deki Kış Olimpiyatları'na katılabilir! İki ülke arasında görüşmeler yapılıyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kore, bu yıl Güney Kore'de gerçekleşecek olan Kış Olimpiyatları'na bir delegasyon göndermeye hazırlanıyor. Delegasyonun içinde atletlerin yanı sıra, resmi yetkililer ve bir destekçi grubu da yer alacak. Açıklama, Güney ve Kuzey'in iki yıl sonra ilk defa gerçekleşen üst düzey müzakere toplantılarından sonra geldi.

AİLELER BULUŞABİLİR, SPORCULAR BERABER YÜRÜYEBİLİR

Müzakerelerde Güney Kore olimpiyatlar boyunca savaş sebebiyle ayrı düşmüş ailelerin bir araya geleceği etkinlikler düzenlemeyi önerdi. Güney Kore tarafından yapılan teklifler arasında iki tarafın atletlerinin resmi geçitte beraber yürümesi, Kuzey'in nükleer programı da dahil, askeri konuların müzakeresine devam edilmesi gibi maddeler yer alıyor. Koreliler yeni yılı ay takvimine göre kutladığı için Kış Olimpiyatları'nın tarihi de yeni yıl tatilinin ortasına denk geliyor. Ailelerin buluşmasının tatil döneminde yapılması düşünülüyor. İki tarafın sporcuları 2006'da Torino'da düzenlenen Kış Olimpiyatları'nda da beraber yürümüşlerdi. Kuzey Kore, 1988 Olimpiyatları'nı Güney Kore'ye verildiği için boykot etmişti.

YAPTIRIMLAR GEÇİCİ OLARAK KALDIRILABİLİR

Güney Kore, Kuzey'in Kış Olimpiyatları'na katılabilmesi için yaptırımları geçici olarak kaldırabileceğini de açıkladı. Güney Kore'nin tekliflerine Kuzey tarafından bir cevap gelmedi. Konuyla ilgili görüşmeler, 'barış köyü' olarak bilinen askerden arındırılmış bölge Panmunjom'da yapılıyor. İki taraf da beşer kişilik delegasyonlarla temsil ediliyor. 1953 yılında ilk ateşkes imzalandığı zaman Panmunjom iki tarafın yetkililerinin bir araya gelebildiği kasaba olarak tasarlanmıştı. Kasabanın bir tarafı Kuzey, bir tarafı da Güney Kore'ye ait. Ortasında ise BM karargah binaları bulunuyor. İki taraf en son 2015 yılında bir araya  gelmişti. Çin dışişleri bakanlığı tarafların konuşmak için bir araya geldiğini görmekten mutlu olduğunu söyledi. ABD başkanı Donald Trump ise konuşmaların olimpiyatların ötesine geçmesini umduğunu, uygun bir zamanda da dahil olacaklarını açıkladı. (Dış Haberler)