Kuzey Kıbrıs seçimleri: Sahnede yeni oyuncular var

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), hafta sonu seçime gidiyor. Erken seçimlerde iki yeni aday bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

ATİNA - KKTC'de pazar günü seçimlere gerçekleştirilecek. Kritik öneme sahip erken genel seçimler için nefesler tutulmuş durumda. Siyasi partiler başta başkent Lefkoşa olmak üzere Kıbrıs'ın birçok noktasında son seçim toplantılarını gerçekleştirirken, seçmenler de önümüzdeki dönemin Meclisi'ni ve hükümetini belirlemek için son kararlarını vermek üzere.

Son kamuoyu yoklamalarına göre merkez sağdaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) birincilik ipini göğüslemeye yakın gözüküyor. Merkez soldaki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ise yeni yönetiminin yol göstericiliğinde UBP’nin oylarına yaklaşmak için yoğun çaba sarf ediyor.

Son kamuoyu yoklamalarına göre halen Meclis'te temsil edilen Demokrat Parti (DP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi'nin de (TDP) önümüzdeki dönem Meclis'te yer alması bekleniyor. Son anketler TDP’nin oylarındaki yükselişe dikkat çekiyor.

YENİ OYUN KURUCULAR

Pazar günkü erken seçimlerin iki sürpriz aktörü bulunuyor. Kısa bir süre önce eski baş Müzakereci Kudret Özersay tarafından kurulan Halkın Partisi (HP) merkezdeki seçmenin oylarını toplayarak Meclis'e girmeyi ve yeni dönemde Kıbrıs Türk siyaset sahnesinde “oyun kurucu” rolüne soyunmayı hedefliyor.

HP gibi 'oyun kurucu' rolüne soyunan bir diğer aktör ise Yeniden Doğuş Partisi (YDP). Bu partiyi genellikle 1974 sonrası Kıbrıs'a yerleştirilen Türkiyeli seçmenler destekliyor. Son anketlere göre parti yüzde 5’lik seçim barajını aşmak üzere.

Yeni bir seçim sistemi ile gerçekleştirilecek olan erken seçimlere bu partilerin yanı sıra bağımsız adaylar, Milliyetçi Demokrasi Partisi ve Kıbrıs Sosyalist Partisi gibi daha küçük siyasi oluşumlar da katılacak.

Pazar günkü seçimlerin bir diğer aktörü ise boykot cephesi. Seçimlere katılmayan ve Ada'nın kuzeyindeki sistemi 'çürümüş' olarak niteleyen bazı kesimler, seçmenlere “sandıklara gitmeyin” çağrısında bulunuyor.