İzlanda 'eşit işe eşit ücreti' zorunlu hale getirdi

İzlanda, hem kamu hem de özel sektördeki işverenlerden cinsiyet, etnik köken, cinsel eğilim ya da milliyete bakılmaksızın eşit işe eşit ücret ödemelerini bir sertifikayla kanıtlamalarını zorunlu kıldı. Kadınlar geçtiğimiz yıl 'eşit ücret' talebiyle greve gitmişlerdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Eşit işe işe ücret' talebi, dünya kadın mücadelesinde büyük yer tutuyor. Kadın-erkek eşitliği, bugün dünyanın birçok bölgesinde tartışılsa da kadınların eşitlik talebinin yasal olarak güven altına aldığı örnekler ise çok az sayıda.

Almanya Federal İstatistik Dairesi’nin 2015 yılı hesaplamalarına göre kadınlar erkelerden yüzde 21 daha az ücret alıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı cinsiyet eşitliği listesinde ilk sırada yer alan İzlanda’da kadınlar erkeklere göre yüzde 18 daha az kazanıyor.

Geçen yıl Ekim ayında İzlanda'da binlerce kadın çalışan saat 14:38'de iş bırakmış ve cinsiyetler arası ücret eşitsizliğini protesto etmişti. Kadın hakları grubu, kadınların erkeklerle karşılaştırıldığında 14:38'den sonraki mesai saatlerini bedavaya çalıştığını hesaplamıştı.

EŞİTLİK YASASI PARLAMENTODA ONAYLANDI

Grevlerin ardından İzlanda’da hükümet “eşit işe eşit ücret” sağlanması konusunda bir yasa tasarısı hazırladı. Yasa tasarısı geçtiğimiz gün Parlamentoya geldi. Parlamentonun onayından geçen yeni yasa sayesinde artık erkek çalışanlara, kadın çalışanlardan daha fazla maaş ödenemeyecek.

Parlamentoda onaylanan tasarıya göre, artık hem kamu kurumları, hem de özel iş yerleri, kadın ve erkeklere eşit ücret ödediklerini kanıtlamak zorunda. Gerek kuruluşlar bu durumu belgeyle ispatlayamazsa bu işyerleri tespit edilip, bu yerlere ceza verilecek.