İran yönetimi 'yabancıları' suçluyor

İran'da devam eden protestolarla ilgili devlet, yabancı ülkeleri suçluyor. Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani, "İran'daki durumla ilgili etiketler ve mesajlar ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan'dan geliyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'da Perşembe günü başlayan protestolar Pazartesi akşamı da devam ederken, Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani, yaşananlarla ilgili olarak yabancı ülkeleri suçladı.

Lübnan medyasına konuşan Şamhani, "İran'daki durumla ilgili etiketler ve mesajlar ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan'dan geliyor. Durumla ilgili sosyal medya ağlarında yaşanan şey, İran halkına karşı bir vekalet savaşıdır" dedi. Cumhurbaşkanı Ruhani ise İran'da 'her eylemcinin de yurt dışından emir almadığını' belirtti ve, "Bir grup insan da fikirlerini ve sorunlarını aktarmak için sokağa çıktı" diye konuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Ruhani'nin çağrılarına destek verdiği açıklama metninde, "Cumhurbaşkanı Ruhani'nin halkın barışçıl gösteri yapmaya hakkı olduğu, ancak kanunların çiğnenmemesi ve kamu malına zarar verilmemesi gerektiği yolundaki açıklaması dikkate alınmalı" deniyor ve gelişmeleri dış müdahalelerden kaçınılması yönündeki temenni dile getiriliyor.

Dışişleri: İran'daki gelişmelerden endişeliyizDışişleri: İran'daki gelişmelerden endişeliyiz

BIRCAND, KİRMANŞAH VE ŞADEGAN'DA YENİ GÖSTERİLER

Aralarında hükümete yakın Fars haber ajansının da bulunduğu haber kaynakları, ülke genelindeki gözaltı sayısının 450'ye ulaştığını aktarıyor. Mehr haber ajansı, kentte bir taksinin ateşe verildiğini, polisin Enghelab Meydanı'nda toplananları dağıtmak için tazyikli su ve biber gazı kullandığını belirtti. Devlet medyası, bir emniyet sözcüsünün, İsfahan yakınlarındaki Necefabad'da açılan ateş sonucu bir polisin öldüğünü, üç polisin yaralandığını söylediğini aktardı. Reuters haber ajansı, Kahderican kentinde yaşanan çatışmalarda bir polis merkezinin ateşe verildiğini duyurdu. Sosyal medyada; Bircand, Kirmenşah ve Şadegan kentlerinde yeni gösterilerin düzenlendiğine dair paylaşımlar yapıldı.

İran'daki bazı sosyal medya kullanıcıları da ABD başkanı Trump'ın attığı tweete tepki göstererek, "İran halkı yüceyse neden ABD'ye girişlerini yasaklıyorsun" dedi. (BBC Türkçe)

İran nereye gidiyor?İran nereye gidiyor?

Trump: İran'da değişim vakti geldiTrump: İran'da değişim vakti geldi

6 Soruda: İran'da neler oluyor?6 Soruda: İran'da neler oluyor?

Karıştıran, karıştırılan ve kaşıklarKarıştıran, karıştırılan ve kaşıklar

Hamaney: Düşmanlarımız isyan çıkardıHamaney: Düşmanlarımız isyan çıkardı