Etiyopya katliamın ardından interneti engelledi

Etiyopya'da etnik gruplar arasındaki çatışmaların yoğunlaşmasıyla ülkedeki internet erişimi engellendi. Hükümet insan hakları ihlalleri yapmakla suçlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Etiyopya hükümeti Oromya bölgesindeki çatışmaların yoğunlaşmasının ardından, ülkedeki internet erişimini kısmen engelledi.

Oromya bölgesinde devam eden çatışmalarda en son Çelenko kasabasında yaşları 15 ila 60 arasında değişen 16 kişi öldürülmüştü. Kasabadaki katliamdan Liyu adıyla bilinen Somali özel kuvvetleri sorumlu tutuluyor.

Oromya bölgesindeki farklı etnik gruplar arasındaki çatışmalarda bugüne kadar 61 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti. Raporlara göre, şiddet başka bir bölgede Oromyalılar tarafından düzenlenen intikam saldırılarına neden oldu ve bölgede korunan 32 Somalilinin yaşamını yitirmesi ile sonuçlandı.

KULLANICILAR VPN AÇARAK DM ATABİLİYOR

Hükümet karşıtı protestolardan sonra ülkede internet kesilmiş ve sosyal medya siteleri engellenmişti. Quartz tarafından hazırlanan bir rapora göre, vatandaşlar 12 Aralık 2017'den bu yana Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya platformlarına güvenle erişemiyor. Başkent Adisa Ababa'da oturan blog yazarı  Befeqadu Hailu'nun Quartz'a yaptığı açıklamada Twitter'dan doğrudan mesaj (DM) atabilmek için bile VPN kullanmak zorunda kaldığını söylüyor.

Hükümet, geçmişte bu tür eylemleri doğrulanmamış söylentilere karşı yaptığını söyledi ve şiddet patlak verdiğinde sosyal medyanın teyit edilmemiş veya yanlış bilgilerle dolu olduğunu savundu. Etiyopya’nın tek internet servis sağlayıcısı olan Ethio Telecom, ülkedeki internet erişimi üzerinde neredeyse tam kontrole sahip. Hükümet, bazı web siteleri ile sunucular arasındaki trafiği engellemek veya erişimi tamamen kapatmak için, yalnızca devlete ait bir şirket olan Ethio Telecom ile koordinasyona ihtiyaç duyuyor.

HUMAN RİGHTS WATCH:  500'DEN FAZLA MUHALİF ÖLDÜRÜLDÜ

Etiyopya'da hükümet ve muhalifler arasındaki çatışmalar ilk olarak 2016 yılında ortaya çıkmıştı. Aslında azınlık olan Tigrayanlar, çoğunluk olan Amhara ve Oromyalılar'ı 'marjinalize etmekle' suçlanıyordu. İnsan Hakları izleme Örgütü Human Rights Watch 2016 yılının Ağustos ayında hükümetin 500'den fazla muhalifi öldürdüğünü söylüyordu. Bölgenin en hızlı büyüyen ekonomileri arasında sayılan Etiyopya özellikle El Şabab örgütüne karşı mücadelede de aktif rol aldığı için Batı'nın önemli müttefiklerinden biri olarak anılıyor. (Dış Haberler)