ABD vatandaşı kadın Bitcoin'le IŞİD'e para göndermekle suçlanıyor

Pakistan doğumlu ABD vatandaşı bir kadın, IŞİD'e Bitcoin üzerinden para aktarmakla suçlanıyor. Zoobia Şahnaz, JFK Havaalanı'nda gözaltına alındı. Şahnaz'ın avukatı ise müvekkilinin Suriyeli mültecilere para gönderdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - New York'ta bir kadın, Bitcoin ve diğer kripto para birimleri üzerinden kara para aklamakla ve bu parayı daha sonra IŞİD'e (Irak Şam İslam Devleti) para göndermeye çalışmakla suçlandı. Bir hastanede laboratuvar teknisyeni olarak taşıyan Pakistan doğumlu 27 yaşındaki Zoobia Şahnaz'ın sicilinde daha önce bir sabıkası yoktu.

Savcılar, Şahnaz'ın kredi kartları üzerinden, hileli bir şekilde 85 bin dolar kredi çektiğini belirtti. İddialara göre Şahnaz, 85 bin dolara banka hesaplarından çektiği 22 bin doları ekleyerek Pakistan, Çin ve Türkiye'deki alıcılara gönderdi. Bu paranın bir bölümü Bitcoin ve diğer kripto para birimleriyle aktarıldı. Bu zaman dilimi içinde Şahnaz'ın IŞİD'in bir dizi propaganda sitesine ve forumlarına girdiği de açıklandı.

İSTANBUL'DA MOLA VERİP PAKİSTAN'A GEÇECEKTİ

Savcılar, kadının temmuz ayında Pakistan pasaportu edindiğini, İstanbul'da mola verecek şekilde bir Pakistan bileti aldığını, amacının Suriye'ye geçmek olduğunu söyledi. Şahnaz, New York'taki John F Kennedy Havalimanı'nda uçağa binmeden önce gözaltına alındı.

Bu sırada  Zoobia Şahnaz'ın yanında, 9 bin 500 dolar nakit para bulunuyordu. ABD'de bir kişinin yasal bildirim yapmadan ülkeden çıkarabileceği nakit para limiti 10 bin dolar. Şahnaz'ın kullandığı elektronik cihazlarda yapılan incelemeler, online olarak IŞİD'le bağlantılı birçok arama yaptığını ortaya koydu. Şahnaz'ın 'bir terör örgütüne yardım için kara para aklama' suçlamasından 20 yıl, banka dolandırıcılığı suçlamasından ise 30 yıl hapsi isteniyor.

Şahnaz'ın avukatı Steve Zissou, müvekkilinin yaptığının, Suriyeli mültecilere para göndermeye çalışmak olduğunu söyledi. Şahnaz'ın geçen yıl Suriye Amerikan Medikal Topluluğu'nda gönüllü olarak çalışmak için Ürdün'e de gittiği ve IŞİD'in etkisinin yoğun olduğu Zaatari mülteci kampında çalıştığı öne sürüldü. (Dış Haberler)