Türkmenlerden Kerkük'te özerklik kampanyası

Irak parlamentosundaki Türkmen vekiller, tartışmalı Kerkük kentinin özerk bölge olması için imza topluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak ordusunun, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumu sonrası misilleme olarak kontrol altına aldığı Kerkük'ün geleceğine ilişkin tartılma sürüyor. Türkmenler, hem Erbil'in hem Bağdat'ın üzerinde hak iddia ettiği petrol zengini Kerkük'ün özerk bölge olması için Irak parlamantosunda imza topluyor.

Eski Türkiye Türkmen Temsilcisi Hicran Kazancı, imza toplama girişimiyle ilgili Rudaw'a konuştu. Kerkük İl Meclisi'ndeki sandalye dağılımının eşitlik temeli üzerine kurulması çağrısı yapan Kazancı, "Özerk yönetimden söz ederken, Kerkük’teki yetki ve sandalyelerin eşit şekilde dağılımını kast ediyoruz. Yani Kürtler için yüzde 32, Türkmenler için yüzde 32, Araplar için yüzde 32, Keldani ve Asuriler içinde yüzde 4 olması gerektiğini düşünüyorum. Bu amaç doğrultusunda Irak parlamentosunda imza toplandı" dedi.

Irak parlamentosunun eski Türkmen vekillerinden Nebil Muhammed Cerdo ise Türkmenlerin Kürtlerden bağımsız karar veremeyeceğini söyledi. Cerdo, "Türkmenlerin Kürt kardeşlerimizle siyasi ve etkili ilişkileri sağlaması gerektiğine inanıyorum. Aynı zamanda Kerkük’te sadece Türkmen ve Araplar tek taraflı karar veremez. Arap, Türkmen ve Kürtler arasında ortak bir kararın olması gerekiyor" diye konuştu.

KERKÜK NEDEN ANLAŞMAZLIK SEBEBİ?

Kerkük üzerinde hem Bağdat'taki merkezi yönetim, hem de Kürdistan Bölgesel Yönetimi hak iddia ediyor. Amerikan işgalinden sonra yazılan Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesi, Kerkük ve statüsü tartışmalı bölgelerde 2007 yılı son bulmadan referandum düzenlenmesini öngörüyordu. Ancak Bağdat Kerkük'ü kaybetme korkusuyla bu referandumu sürekli erteledi. Erbil ise demografinin Arap nüfusunu artıracak şekilde değiştirileceği yönünde endişe beyan etti.

IŞİD'in bölgede güç kazandığı 2014 yılından sonraysa, örgütü bölgeden çıkaran peşmerge kentte kontrolü fiilen aldı. Ancak Irak ordusu, 25 Eylül'deki bağımsızlık referandumunda Kerkük'te de sandık kurulmasına tepki olarak 16 Ekim'de Haşdi Şabi ile saldırı başlattı; Kerkük ve çevresindeki bir dizi tartışmalı bölge uzun süreden sonra yeniden merkezi hükümetin kontrolüne geçti. Irak Başbakanı Haydar Abadi de, referanduma destek verdiği için görecden alınan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in yerine Arap yardımcısı Rakan Said Ali Cuburi’yi vekaleten atadı. (Dış Haberler)