Myanmar lideri Aung San Suu Kyi Arakan'ı ziyaret etti

Myanmar lideri Aung San Suu Kyi, çatışmalar başladığından beri ilk defa Arakan bölgesini ziyaret etti: Kavga etmeyin!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Myanmar'ın fiili lideri Aung San Suu Kyi Müslüman nüfusun yaşadığı Arakan bölgesini ziyarete gitti. Aung San Suu Kyi ilk olarak yanında yirmi kişilik bir heyetle eyaletin başkenti Sittwe'ye geldi. Oradan da askeri bir helikopterle çatışmalar sebebiyle en çok yıkımın yaşandığı Maungdaw bölgesine geçti.

AUNG SAN SUU KYI'DEN BARIŞ MESAJI

Aung San Suu Kyi, ilk olarak bölgedeki Müslüman liderlerle temas kurdu. Arakan Projesi İzleme  Grubu'ndan  Chris Lewa'nın aktardığına göre Aung San Suu Kyi Müslüman kanaat liderlerini ziyaret ettikten sonra halka 'barış içinde yaşamaları' telkininde bulundu. 'Hükümetin insanlara yardımcı olmak için var olduğunu' söyleyen Aung San Suu Kyi, halkın da kendi aralarında kavga etmemeleri gerektiğini belirtti.

'EVLERİMİZİ ORDU YAKTI'

Arakan'da çatışmalar başladığından beri yaklaşık 600 bin Müslüman Bangladeş'e kaçtı. Müslüman Rohingyalılar evlerinin ordu tarafından yakıldığını söylerken devlet bu eylemlerden Rohingyalı silahlı militanları suçluyor. Rakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) bugüne kadar 30 tane güvenlik noktasına saldırdı.

Aung San Suu Kyi, gerçekleştirdiği bir günlük ziyaretten önce Arakan için bir kalkınma planı hazırladığını duyurmuştu. Myanmar'ın lideri bu plan için yerel iş insanları ve uluslararası bağışçılardan destek alacağını söylemişti. Öte yandan hâlâ uluslararası kuruluşların bölgeye erişimine izin verilmiyor. Aung San Suu Kyi, ordunun adını anmadan, bölgede yapılan insan hakları ihlallerini de kınadı.  (Dış Haberler)