Erbil'de parlamentoya silahlı baskın

Mesud Barzani'nin yetkilerini devrettiğini açıklamasının ardından bir grup Kürdistan Bölge Parlamentosu'nu bastı. KDP'li oldukları belirtilen ve aralarında silahlı kişilerin de olduğu grup, bazı gazeteciler ile parlamenterleri hedef aldı. Zaho başta olmak üzere bazı bölgelerde de muhalif Goran ve YNK binaları ateşe verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Irak Kürt Federe Yönetimi'nde dün akşam saatlerinden itibaren hareketli saatler yaşandı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Kürdistan parlamentosuna bir mektup göndererek, 1 Kasım'da görevi bırakacağını açıkladı. Parlamento da kapalı oturumda Barzani’nin yetkilerinin hükümet ve Adalet Yüksek Konseyi’ne devredilmesini kararlaştırdı. Daha sonra bir mesaj yayınlayan Barzani "Maalesef 16 Ekim gecesi büyük ihanet gerçekleşti. 16 Ekim gecesi, peşmerge ve halkımıza zehirli bir hançer sapladılar" diyerek, Talabani güçleri ve Goran başta olmak üzere bazı kesimleri işaret etti.

Parlamentonun 70 oyla Barzani’nin istifasını kabul etmesinin ardından ara verilince yapılan görüşmenin içeriği, alınan karar ve bundan sonra ne olacağına ilişkin parlamenterler, televizyon ve gazetecilere açıklamalarda bulunmaya başladı. Bu sırada, KDP asayiş üyeleri, Goran Hareketinden Milletvekili Rabun Maaruf’un açıklamalarını Peşmergeye hakaret diye nitelendirerek, kameramanlar ile bazı parlamenterlere saldırdı. Saldırıda parlamenter kurtarılırken NRT ve KNN muhabirleri yaralandı. Rojnews muhabiri de bu saldırıya hedef oldu ve kamerası kırıldı.

SİLAHLI KİŞİLER MECLİSİN İÇİNDE

Parlamenterlerin parlamentoya sığınmasından sonra çok sayıda silahlı kişi parlamentonun içine girdi ve kapıları tutarak parlamenterleri alıkoydu. İşgal nedeniyle Goran (Değişim) Hareketi, Kürdistan İslami Topluluk (Komala Îslami) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (YNK) bazı parlamenterleri Genel Kurul salonunda mahsur kaldı.

KDP Genel Başkanı Mesûd Barzani ile KDP lehine sloganlar atan grup, Yeni Nesil Listesi Sözcüsü Rabûn Marûf’un kendilerine teslim edilmesini istedi.

Silahlı kişilerin parlamentoyu işgal etmesi ve parlamenterleri rehin alması üzerine Parlamento başkanı Goran Hareketinden Dr. Yusuf Muhammed Sadık, Hewler’de bulunan büyükelçilikler, uluslararası kuruluş ve basın yayın kuruluşlarından dururuma müdahale etmeleri çağrısı yaptı.

Ayrıca Zaho başta olmak üzere bazı bölgelerde Goran hareketi ve YNK binaları ateşe verildi.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler İşgal parlamento KDP