Çekya'nın 'popülist lider' adayı: Andrej Babis

Çekya'da popülist parti ANO'nun oyları yüzde 30'lara kadar yükseldi. Partinin lideri Andrej Babis hakkında yolsuzluk iddiaları bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçen sene ismini Çekya olarak değiştiren Çek Cumhuriyeti’nde bu haftasonu gerçekleşecek seçimlerde en güçlü parti, aşırı sağcı görüşleriyle bilinen göçmen karşıtı ANO (Çekce’de ‘Evet’) partisi. Son anketlere göre partinin oy oranı neredeyse yüzde 30’a kadar yükseldi. 2011 yılında kurulan partinin kurucusu ve lideri 63 yaşındaki Andrej Babis, 5 milyar dolar serveti olan, birçok şirket ve medya kanalını elinde bulunduran popülist bir politikacı olarak biliniyor. Andrej Babis, aynı zamanda  Çekya'nın en zengin ikinci iş adamı olarak biliniyor.

2 MİLYON EURO VERGİ KAÇIRDIĞI İDDİA EDİLİYOR

AB'ye ve düzen partilerine yönelik saldırıları sebebiyle ABD Başkanı Donald Trump'a benzetilen Babis, "Trump'tan daha iyi yöneteceğini" söylüyor. Öte yandan, Babis hakkında ciddi yolsuzluk iddiaları da bulunuyor. Medya kanallarını rakiplerine saldırmak için kullanmakla suçlanan Babis, Haziran ayında  şirketi Agrofert’in CEO’su olarak 2 milyon euro vergi kaçırdığı iddiasıyla kabinedeki görevinden azledilmiş ve dokunulmazlığı kaldırılmıştı. Avrupa Dolandırıcılıkla Mücadele Bürosu ve Çek polisinin hakkında soruşturma yürüttüğü başbakan adayı, Şubat ayında şirketi Agrofert’i, kendi kurduğu iki vakıf fonuna devretmişti.

Andrej Babis, bu yıl Temmuz ayında kendisinden 21 yaş küçük olan sevgilisi Monika Babisova'yla evlendi. Bu evliliğin de 'seçim kampanyasının bir parçası olduğu' iddia edildi. 

'YOLSUZLUK YAPMAK İÇİN FAZLA ZENGİNİM'

Uzmanlar, 2008 ekonomik krizinden sonra ortaya çıkan sıkıntılardan sonra halkın geleneksel partilerden uzaklaşıp Babis’inki gibi popülist partilere yöneldiğini düşünüyor. Babis’in hakkındaki yolsuzluk iddialarının yarattığı kaosun içinden popülist ve pragmatist söylemleri sayesinde çıktığı yorumları yapılıyor. Çünkü siyaset bilimcilere göre Babis’in partisi ANO’nun ideolojik bir temeli bulunmuyor, bütün parti politikası Babis’in popülist kişiliği etrafında şekilleniyor. Babis, seçmenlere euro’yu kabul etmeyeceği, göçmenleri sınırdışı edeceği ve yolsuzluk olmayacağını vaad ediyor. Babis, kendine dair yolsuzluk iddialarına cevaben ‘hırsızlık yapmak için fazla zengin’ olduğunu savunuyor.

Andrej Babis, bu yıl Temmuz ayında kendisinden 21 yaş küçük olan sevgilisi Monika Babisova ile evlenmişti. 23 yıldır birlikte olan çiftin bu yıl dünya evine girmesi, Babis’in başbakanlığa özel hayatında da hazırlandığı yorumlarına sebep olmuştu.

(Dış Haberler)