BM Kerküklü Kürtler için endişeli

Birleşmiş Milletler'in Irak misyonu, Kerkük'te yaşayan Kürtlerin göç etmek zorunda bırakılmasına karşı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Irak hükümetine şiddet olaylarının sorumlularının yargı önüne çıkarılması çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak ordusunun bağımsızlık referandumuna misilleme olarak Haşdi Şabi ile birlikte Kerkük ve çevresinde başlattığı harekâtın ardından gelen hak ihlalleri ve saldırı haberleri Birleşmiş Milletler'de (BM) alarm yarattı. BM'nin Irak'taki misyonundan yapılan açıklamada, 'çoğunluğu Kürt olan sivillerin zorla yerlerinden edilmesi, yağmalama haberleri ve bu kişilerin evleri ile işyerlerine yönelik saldırılar için endişe' beyan edildi.

Yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Birleşmiş Milletler Irak hükümetini, ihlallere son vermek, bütün sivillerin korunmasını garanti etmek, sivillere yönelik şiddet, korkutma ve göçe zorlayıcı eylemlerin faillerini yargı önüne çıkarmak için elinden geleni yapmaya çağırıyor."

Irak ordusunun saldırısının ardından çoğunlukla İran destekli Haşdi Şabi milislerine atfedilen şiddet haberleri gelirken, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden bugün yapılan açıklamada Kerkük ve çevresinden yaklaşık 100 bin kişinin kaçtığı belirtilmişti. Haşdi Şabi'nin bu sabah itibarıyla, Irak hükümetinin talimatı üzerine yerleşim merkezlerinden çekildiği belirtiliyor. (Dış Haberler)