KKTC hükümetinden geri adım, saatler değişiyor

KKTC hükümeti, toplumdan gelen tepkiler üzerine yaz saati uygulamasına son verdi. 29 Ekim'de yeni kış saati uygulamasına geçilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Toplumun geniş kesimlerinin, Cumhurbaşkanlığının ve dış dünyanın tepkilerini dikkate alan KKTC Hükümeti saatler konusunda geri adım atıyor. Lefkoşa’da hükümet kulvarlarından ulaşan son bilgilere göre, KKTC 29 Ekim Pazar günü saatleri bir saat geri alarak kış saati uygulamasını uygulamaya sokacak.

Geçtiğimiz yıldan itibaren yılın her ayında Türkiye ile aynı saati kullanan KKTC bundan böyle belirli bir zaman diliminde Avrupa ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile aynı saat diliminde olacak.

Bazı yayın organlarına yansıyan bilgilere göre, KKTC Hükümeti Ocak-Şubat ayındaki sömestr tatilinden sonra Türkiye ile ortak saat uygulamasını tekrardan erken bir zaman diliminde uygulamaya sokmayı düşünüyor. Lakin Kıbrıs’ta o dönemde günlerin uzamasıyla birlikte karanlıkta okula gidilmesi şikayetinin ortadan kalkmış olacağı belirtiliyor. Tabii yaz saat dilimine erken dönemde geçiş KKTC Ocak ayında yapılması tasarlanan erken milletvekili seçimlerinin sonucuna ve sağ çizgideki ve Türkiye ile yakın ilişkilerden yanan olan Ulusal Birlik Partisi - Demokrat Partisi’nin iktidarda kalmasına bağlı olacak.

NE OLMUŞTU?

Lefkoşa’daki son bilgilere göre KKTC Bakanlar kurulunun saatlerin geri alınması kararında, özellikle karanlıkta okula gidilmesi ve bunun yarattığı sıkıntılar konusunda kamuoyundan gelen tepkilerin etkili olduğu gerçeği öne çıkıyor.

Geçtiğimiz sene kış saati uygulamasının iptal edilmesi ile beraber adanın kuzey ve güney kesimi arasında 1 saatlik bir dilim farkı oluşmuş ve bu gelişme toplumun geniş kesimlerinin tepkisini çekmişti. Sonrasındaysa, Beşparmak Dağı eteklerinde, Girne Dağyolu civarlarında meydana gelen, okul taşıtının karıştığı ölümcül kaza gündeme “karanlık vakitte öğrencilerin yollara dökülmesi” sorununu taşımıştı.

KKTC’deki saat tartışması kısa zamanda siyasetçilerin tartışmaya katılması ile beraber büyük boyutlara evrilmişti. Geçtiğimiz günlerde muhalefet partileri ve öğeleri sert tonda hükümetten kararından vaz geçmesini talep etmişti.

Öte yandan, hükümetin yeni saat kararı, saat mevzusunun başından itibaren farklı fikirler dillendiren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile hükümet yetkilileri arasındaki son, yeni istişarelerin hemen sonrasında gündeme gelmiş olması de bir başka önemli gelişme.