ABD UNESCO'dan çekiliyor

Donald Trump yönetimi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nden (UNESCO) çekiliyor. ABD, kurumun Filistin Yönetimi'nin üyeliğini kabul etmesi sonrası bütçe desteğini azaltmıştı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD, Birleşmiş Milletler'in Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'dan çekiliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, kararın 31 Aralık itibarıyla yürürlüğe gireceğini açıkladı. UNESCO da ABD'nin çekilme kararı konusunda kendilerini bilgilendirdiğini teyit etti. UNESCO açıklamasında, karar 'BM ailesi ve çok taraflılık ilkesi açısından bir kayıp' olarak nitelendi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın genel olarak BM'ye ve UNESCO'ya dair eleştirel açıklamaları tartışma yaratmıştı. ABD yıllık 80 milyon dolar bağışla, UNESCO bütçesinin yaklaşık beşte birini karşılıyordu. UNESCO'nun Filistin Yönetimi'ni üyeliğe kabul etmesi de ABD'den tepki çekmişti. ABD, UNESCO bütçesine yaptığı katkıda büyük ölçüde kesintiye gitmişti.

UNESCO NEDİR?

Paris merkezli olan UNESCO, eğitim, bilim ve kültür alanlarında uluslararası işbirliğini teşvik ederek barış ve istikrar sağlama amacı güdüyor. 1946'da kurulan UNESCO kamuoyunda daha çok, Dünya Kültür Mirası listeleriyle tanınıyor. Kurumun 195 üyesi bulunuyor. (Dış Haberler)

Etiketler unesco ABD BM