Yunanlar Ege'deki ıssız adayı paylaşamıyor!

Yunanistan'ın Sounio kıyılarında bulunan Ayios Yeorgios adası bugünlerde iki belediyenin yetki kavgasına sahne oluyor. 2000'li yıllarda bir yanlışlık sonucu Lavriotiki Belediyesi'ne bağlanan ada 'enerji üretim merkezi'ne dönüşünce eskiden bağlı olduğu İdras Belediyesi Atina'ya itiraz etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yıllardır ekonomik sıkıntıdan kurtulmaya çalışan Yunanistan'da yeni umut ıssız Ege adalarında kurulan enerji üretim merkezleri. Ancak bu merkezler zaman zaman belediyeler arasında çatışma yaratıyor. Daha önce kimsenin ilgilenmediği ıssız adalar 'enerji parkları'na dönüştürülünce herkes sahiplenmeye çalışıyor...

Yunanistan'da bir süredir küçük ıssız adalara rüzgar türbinleri monte ediliyor ve enerji üretiliyor. Bu şekilde elde edilen enerji iç piyasada tüketici ödemelerini oldukça düşürürken belediyelere de gelir kaynağı sağlıyor. Uygulama başta adalarda yaşayanların ve çevrecilerin tepkisine neden oldu. Enerji parklarının bakir coğrafyaları olumsuz yönde etkileyebileceği ve gürültü kirliliğine neden olabileceği eleştirileri yükseldi. Ayrıca, yakıt piyasasının mevcut durumunda yüksek kârlar elde eden iş çevreleri de bu yeni uygulamaya olumlu yaklaşmadı. Ancak uygulama başladıktan sonra ortaya çıkan durum kamuoyundaki eleştirileri geri plana atmış durumda.

ISSIZ ADALAR ARTIK PAYLAŞILAMIYOR

Aslında ıssız adaların enerji parklarına dönüştürülmesi Yunanistan açısından yeni bir gelişme değil. Bu yöndeki ilk adımlar 90’lı yılların sonlarından itibaren atılmaya başlanmıştı fakat son dönemde yoğunlaştı. Enerji parklarının çoğalması ve elde edilen gelirlerin toplumun ilgisini çekmeye başlaması ile beraber ıssız adalar da paylaşılamıyor!

Öyle ki ekonomik cazibe merkezine dönüşen ıssız adalar birçok yerel belediye arasında “çatışmaları” körüklüyor. Yetki alanı tartışmaları artık Atina’nın gündemini meşgul ediyor.

Bu çatışmalara son örnek Atina’ya göreceli olarak yakın mesafede bulunan Ayios Yeorgios Adası. Sounio kıyılarına yakın bir mesafede bulunan, asırlarca kaderine terk edilen ada bugünlerde Lavriotiki ve İdras Adası belediyeleri arasında çetin bir mücadeleye tanıklık ediyor.

Özel mülk statüsünde olan adada son dönemde Terna Enerji şirketi 23 rüzgar türbini işletiyor. Bu türbinlerden birkaç ay içerisinde elde edilen 500 bin Euro'luk gelir Lavriotiki Belediyesi’nin kasalarına girerken, yerel halk elektrik faturalarındaki meblağdaki büyük düşüş nedeniyle sevinç yaşıyor.

Ancak Ayios Yeorgios’taki yeni mali kaynaklar komşu İdras Adası Belediyesi’nin de ilgisini çekti. İdras Belediyesi adanın kendi yetki alanı içerisine eklenmesi için Atina’ya başvurdu. Şimdi Yunanistan Hükümeti adanın gerçek sahibini belirleyecek.

Ayios Yeorgis Osmanlı İmparatorluğu’ndan Yunanistan Krallığı’na geçiş sürecinde İdras’a bağlı idi. Ancak 2000’li yıllarda istatistik kurumunun bir hatası nedeniyle ıssız ada Lavriotiki Belediyesi sınırları içerisine almıştı.