Yunanistan'da cinsiyet tercihinde 15 yaş tartışması

Hükümet ortağı Syriza'dan bir grubun Meclis'e sunduğu kanun teklifi Yunanistan'ı ikiye böldü. 15 yaşına gelen her bireyin cinsiyet tercihinde bulunabilmesini öngören düzenlemeye kilise ve koalisyon ortağı Bağımsız Helenler'in yanı sıra Syriza'dan da karşı çıkanlar var.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan cinsiyet tercih konusunda önemli bir düzenlemeye imza atmaya hazırlanıyor. Yunanistan Meclisi'nde Syriza üyesi bir grup tarafından tartışmaya açılan kanun teklifi yasalaşırsa Yunanistan’da 15 yaşına gelen her birey cinsiyet tercihinde bulanabilecek. Başka bir değişle, 15 yaş sonrasındaki süreçte Yunanistan vatandaşlarına resmi olarak cinsiyet tercihi yapma ve cinsiyet tercihini kayıtlara geçirme fırsatı tanınıyor.

Syriza-Bağımsız Helenler Koalisyon hükümetinin iktidarda olduğu ülkede, parlamentoya sunulan öneri hem hükümet cephesinde hem de toplum nezdinde yarılmalara neden oldu. Başbakan Aleksis Çipras düzenlemeyi kendi partisinin milletvekillerine ve üyelerine anlatmakta güçlük çekiyor. Çipras’ın konu ile ilgili meclisteki açıklamalarını Syriza grubundan sınırlı sayıda milletvekili izledi. Diğer milletvekilleri ise meclisteki toplantıyı boykot ederek yeni düzenlemeyi benimsemediklerini gösterdi.

YENİ DEMOKRASİ'DEN 18 YAŞ ÖNERİSİ

Hükümetin küçük ortağı muhafazakar ve milliyetçi Bağımsız Helenler Syriza’nın yeni teklifini  desteklemiyor. Bağımsız Helenler gibi diğer muhalefet partileri de farklı nedenlerle düzenlemeye karşı çıkıyor.

Liberal cenahın sözcülüğünü yapmaya çalışan anamuhalefet Partisi Yeni Demokrasi ise 15 yaş sınırının 18’e çekilmesini ve cinsiyet değişimi ve deklarasyonu için daha katı prensiplerin devreye sokulmasını talep ediyor.

Yunanistan Meclisi’nde Syriza içerisindeki bir grubun önerisini destekleyen tek parti ise Potami.

'SİYASETÇİLER BENLİĞİMİ SUSTURAMAZ'

Düzenlemeyle ilgili görüş beyan edenlerden biri olan 16 yaşındaki V. Syriza’nın yeni kararını destekliyor. V. şunları söylüyor: “10-11 yaşından beri diğer arkadaşlarımla aramda bazı farkların olduğunu keşfetmeye başladım. Bugün cinsiyet tercihi açısından bilinçli bir noktaya geldiğimi düşünüyorum. Bu nedenle kendi tercihlerim doğrultusunda rahatça yaşamayı ve toplumdaki yerimi almayı talep ediyorum. Siyasetçiler benliğimi susturamaz.”

KİLİSE KARŞI ÇIKIYOR

Anne ve babası İstanbul asıllı olan V.'nin dile getirdiği düşüncelere Pire Metropoliti tepki gösteriyor. Metropolit, V. ile benzer düşünceleri paylaşanları "Temel dini kaideleri dikkate almayarak şeytanın eserine hizmet ediyorlar" diye suçluyor.  Metropolite göre bu tip tercihlerin Ortodoks Yunanistan’da yeri yok. Pire Metropoliti'nin görüşünü Yunanistan Ortodoks Kilisesi’nin neredeyse tüm temsilcileri de paylaşmakta.

Kilise son gelişme nedeniyle Syriza iktidarı ile büyük bir çatışma içerisine girmiş durumda. Kilise temsilcileri hükümeti topa tutarken yeni karara tüm imkanları ile direneceği mesajını veriyor.

V. kilisenin bu tavrını “Varsın dirensinler ve içlerindeki tüm kinlerini açığa döksünler. Benim için fark etmez. Hür bedenim ve ruhum için mücadele etmeye hazırım” diyerek eleştiriyor.

V. kendisi gibi düşünen çok sayıda Yunanistanlının olduğunu belirterek Çipras ve kabinesinden baskılar karşısında geri adım atmamasını talep ediyor.