Barzani: Hiç bir güç referandumu iptal edemez

Irak Parlamento Başkanı Selim Cuburi'yle görüşen Mesud Barzani, şu mesajı verdi: “Hiç kimse referandum sonucunun iptal edilmesini düşünmesin çünkü hiç bir güç böyle bir karar veremez.”

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel yönetimi Başkanı Mesud Barzani, bağımsızlık referandumunun iptal edilmesi için çağrı yapanlara yanıt verdi.

Barzani bugün Erbil'in Pirmam ilçesindeki Başkanlık Konutu'nda Irak Parlamento Başkanı Selim Cuburi'yle görüştü.

Rudaw'ın aktardığına göre görüşmeye ilişkin Barzani'nin Danışmanı Hemin Hewrami tarafından yapılan açaklamada, Barzani ve Cuburi'nin Irak'taki siyasi gelişmelerin yanı sıra bağımsızlık referandumu ve sonrasında gelen tepkilerin ele alındığı belirtildi.

'GERGİNLİK YATIŞTIRILMALI' VURGUSU

Açıklamada, her iki tarafın da "istikrar ve güvenliğin sağlanması, şiddetten uzak durulması ve tırmanan siyasi gerginliğin yatıştırılması" konusuna vurgu yaptıkları ifade edildi.

Hewrami, açıklamasında görüşmede, Barzani'nin Cuburi'ye, “Referandumun iptal edilmesini düşünmeyin çünkü bu milletin kararıdır, hiç kimse veya hiç bir güç böyle bir karar veremez” dediğini kaydetti.

Hewrami, Barzani'nin "Açık bir ajandayla belli bir süre içinde Bağdat ile diyaloğa hazırız. Ayrıca referandum sonrası dönem üzerinde Bağdat'la diyalog ve sabırla bir sonuca varmak istiyoruz" dediğini aktardı.

'4 MADDEDE MUTABIK KALINDI'

Barzani dün de Süleymaniye'deni Irak Cumhurbaşkanı yardımcıları Usame Nuceyfi ve İyad Allawi ile görüşmüştü.

Görüşmede 4 maddede mutabık kalındığı belirtilmişti. Görüşmeye ilişkin yapılan üç ismin "Irak'taki gergin atmosferin yatıştırılması için siyasi partiler ve taraflar arasında görüşmelerin başlaması, görüşmelerin açık bir ajanda üzerinden yürütülmesi, Kürdistan Bölgesi'nin üzerindeki yaptırımların ivedi bir şekilde kaldırılması ve en yakın zamanda Bağdat ile Erbil arasında toplantıların başlaması" maddeleri üzerinde mutabakata vardığı kaydedilmişti.