ABD peşmergeyle IŞİD anlaşmasını yenilemedi

ABD, bağımsızlık referandumu nedeniyle Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne yaptırım mı uyguluyor? Peşmergeye IŞİD'le savaş için Pentagon'dan maaş ödenmesini öngören anlaşma yenilenmedi; Peşmerge Bakanlığı "Sebep, referanduma muhalefet" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin bağımsızlık referandumuna tepki olarak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı peşmerge güçlerine IŞİD'le mücadele için verilen maaşları kestiği öne sürüldü. Buna göre, vadesi geçen ay dolan mutabakatın bir yıllığına yenilenmesi bekleniyordu ancak yeni bir anlaşma yapılmadı. Peşmerge Washington'ı suçlarken, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) anlaşmanın referandum nedeniyle uzatılmadığı tezini reddetti.

Barack Obama'nın başkanlığı sırasında Temmuz 2016'da yapılan anlaşma, ABD'nin IŞİD'le savaşan yaklaşık 36 bin peşmergeye maaş ödemesini öngörüyordu. Anlaşmanın vadesi Temmuz 2017'de dolarken, son ödeme Eylül 2017'de yapıldı. Ancak Donald Trump yönetimi yeni mali yıl için bütçe talebinde anlaşmanın yenileneceğinin sinyalini verse de, yeni bir mutabakat henüz imzalanmadı.

PEŞMERGE: SEBEP REFERANDUM

IKBY'deki Peşmerge Bakanlığı'nda koordinasyon sorumlusu Tuğgeneral Hacer Ömer İsmail, ABD'nin referanduma muhalefeti nedeniyle mutabakatı uzatmadığını savundu. Al Monitor sitesine konuşan İsmail, peşmergenin çok uzun zamandır ABD'den silah almadığını da ekledi.

PENTAGON: YENİLEME PLANI YOKTU

Pentagon sözcüsü Eric Pahon da ödemelerin şu an için durduğunu doğruladı. "Bakanlık şu an peşmergeye maaş ödemiyor" diyen Pahon, mutabakatın yenilenmesi konusunda 25 Eylül'deki bağımsızlık referandumu öncesinde de bir görüşme süreci olmadığını savundu; "Dolayısıyla şu an referandumun bir etkisi yok" diye konuştu. Pahon, anlaşmanın Musul operasyonunu kapsadığını, Pentagon'un IŞİD'le savaşta peşmergeye maaş haricindeki yardımlarının da sürdüğünü belirtti.

270 MİLYON DOLAR İSTENMİŞTİ

Ancak Al Monitor sitesi, Trump yönetiminin bütçe talebinde anlaşmayı uzatmayı planladığına dikkat çekerek, referandumun işleri değiştirdiğini yazdı. Zira Pentagon'un 2018 mali yılı için mayısta sunduğu bütçe talebinde, anlaşmanın yenileneceği varsayılıyordu. Peşmerge maaşları için 270 milyon dolar, teçhizat için de 95 milyon dolar talep ediliyordu. Üstelik bu mebla, Obama döneminin talebinden yüzde 26 oranında daha fazlaydı. Pahon ise Al Monitor'un bu konudaki sorusuna, "Bütçe durağan bir şey değildir" yanıtını verdi.

Trump yönetimi Irak'taki geleneksel müttefiki IKBY'nin referandumuna karşı çıkmış, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson referandumu 'tek taraflı ve gayrımeşru' diye niteleyip "Tanımıyoruz" demişti. (Dış Haberler)