Suudi Arabistan da S-400 alıyor!

Tarihte ilk kez bir Suudi kralı Rusya'yı ziyaret etti. Kral Selman'ın ziyaretinde başta Suriye ve savunma sanayi olmak üzere işbirliği alanları ele alındı. Suudi Arabistan'ın Rusya'dan S-400 savunma sistemleri alacağı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Moskova, bugün tarihi bir ziyarete ev sahipliği yapıyor. Tarihte ilk kez bir Suudi Kralı, Rusya'yı ziyaret ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kral Selman'ın ikili görüşmelerinde Suriye ve Irak konuları öne çıkarken, savunma ve enerji alanında da bir dizi kritik temas gerçekleştirildi. Dahası, bir iddiaya göre Suudi Arabistan Türkiye'nin de almak istediği S-400 karadan havaya savunma sistemleri için Rusya ile anlaştı. Dubai merkezli Suudi televizyonu El Arabiya'nın haberine göre, Suudi Arabistan Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alacak.

Rusya ve Suudi Arabistan ayrıca, Riyad'ın kendi savunma sanayini geliştirmesine Rus yardımı sağlanması konusunda da bir memorandum imzaladı.

'DAHA YAKIN İŞBİRLİĞİ'

Kral Selman ile Putin ise ikili görüşmeden sonra yaptıkları kısa açıklamada temasları 'dönüm noktası' diye niteledi. Rusya ile görüşlerinin birçok konuda ters düştüğünü ifade eden Kral Selman, gelecelte daha yakın koordinasyon mesajı verdi.

SURİYE'DE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VURGUSU

Ziyaretin diğer öne çıkan konularından biriyse Suriye oldu. Suudi Arabistan'ın Suriye'deki iç savaşın başından bu yana silahlı muhalefete yardımı bilinirken, iki ülkenin 'Suriye'nin toprak bütünlüğü ve devlet kurumlarını korumak' konusunda anlaştığı belirtildi.

Suudi Dışişleri Bakanı Adil El Cübeyr, 'diğer ülkelerin içişlerine karışmama ve toprak bütünlüğünü koruma' ilkesi üzerinde uzlaştıklarını söyledi. Cubeyr, Rusya ile Suudi Arabistan'ın Suriye muhalefetini birleştirmek konusunda da birlikte çalışacağını ekledi. (Dış Haberler)