Katalonya'da bağımsızlık oyları, 'bağımsızlıkçıları' geçti

Bağımsızlık referandumuna giden Katalonya da resmi sonuçlar açıklandı. Güvenlik güçlerinin oy kullanma merkezlerine müdahalesinin damga vurduğu referandumda sandık başına giden Katalanların yüzde 90'ı 'evet' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın özerk bölgesi Katalonya'da, Madrid'e bağlı güvenlik güçlerinin engellemelerine karşı gerçekleştirilen bağımsızlık referandumunda sonuçlar açıklandı. Katalan hükümetinden yapılan açıklamada bağımsızlık yönünde kullanılan 'evet' oyları, yüzde 90'ı geçti.

Katalonya'da dün düzenlenen seçimin sonuçları açıklandı. El Periodico de Cataluna'da yer alan habere göre, 2.262.424 kişi (yüzde 90.09) bağımsızlığa 'evet' oyu kullanırken, 176.565 (yüzde 7.87) kişi 'hayır' oyu kullandı. Boş oyların sayısıysa 45.586 (yüzde 2.03) olarak belirtildi.

İspanyolca Konuşan Dünyada Geçen Hafta: İspanya AB üyesiyse Türkiye neden değil?İspanyolca Konuşan Dünyada Geçen Hafta: İspanya AB üyesiyse Türkiye neden değil?

Seçimlerde Madrid yönetiminin güvenlik güçleri oylama yapılan toplam 2 bin 315 okuldan yalnızca 319 merkezi kapatabildi. İspanyol polisi ve Sivil Muhafızların (İspanyol jandarması) oy kullanmak isteyenlere müdahalelerinde 8 yüzün üzerinde seçmen yaralandı. Madrid yönetimin engeliyle birlikte seçimle katılım da yüzde 40'larda kaldı.

BAĞIMSIZLIKÇILARDA ARTIŞ

Referandum sonuçlarında dikkat çeken bir diğer detaysa 'evet' oylarının Katalan özerk parlamento seçimlerine göre daha yüksek olması. Son parlamento seçimlerinde bağımsızlıkçı partiler toplam 1.966.508 oy (1.628.714 Junts pel Sí koalisyonu, 337.794 sosyalist CUP) alırken referandumda evet oyu kullananların arttığı gözlemleniyor.

Bu referandumun sonuçları, bir yıl önce 16 yaşından büyük 2,3 milyon Katalanın bağımsızlık konusunda oy kullandığı seçimlerde kullanılan bağımsızlık oylarının da üzerinde: 1.861.753 oy (yüzde 80,8). (DIŞ HABERLER)

Katalan sol parti CUP: Bu saldırıları Franco'culardan biliyoruzKatalan sol parti CUP: Bu saldırıları Franco'culardan biliyoruz

Katalanlara polis müdahalesi: En az 400 yaralıKatalanlara polis müdahalesi: En az 400 yaralı