Almanya'da 50 yıl sonra bir ilk bekleniyor: Parlamentoda aşırı sağ

Almanya bugün genel seçimler için sandık başında. Başbakan Angela Merkel'in sandıktan birinci çıkması ancak 2'inci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez ırkçı bir partinin parlamentoya girmesi bekleniyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya bugün genel seçimler için sandık başına giderken, 2'inci Dünya Savaşı ve Nazi Almanyası'nın yıkılışından bu yana ilk kez açıkça milliyetçi bir partinin ilk kez Bundestag'a (parlamento) girmesi bekleniyor. Avrupa basınının 'aşırı sağcı' diye nitelediği Almanya için Alternatif (AfD) son anketlerde Yeşiller'i geçerek üçüncü sıraya oturdu.

YÜZDE 13'Ü GEÇEBİLİR

Dört yıl önce Avrupa ve göçmen karşıtı bir perspektifle kurulan, 16 eyalet meclisinin 13'üne de giren AfD'nin yüzde 11 ila 13 oranında oy alması bekleniyor. Kararsızların oranının yüksek olması nedeniyle, bazı yorumcular seçmenlerin ırkçı partiye desteklerini anketlerde sakladığından ve AfD'nin daha yüksek oy almasından endişeleniyor.

MERKEL HÂLÂ BİRİNCİ

Başbakan Angela Merkel'in Hristiyan demokrat bloku CDU/CSU'nun yüzde 34-36 bandında, Sosyal Demokratlar'ın (SPD) yüzde 21-22 oranında oy alacağı öngörülüyor. 'Aşırı Sol' Die Linke'nin yüzde 10-11, iş dünyası yanlısı Hür Demokratlar'ın ise yüzde 11 oranında oy alması bekleniyor. Türkiye kökenli Cem Özdemir'in eşbaşkanı olduğu Yeşiller ise yüzde 8'lere gerilemiş durumda.

SPD İLE KOALİSYONUN SÜRMESİ MUHTEMEL

Sonuçların bu şekilde gelmesi halinde Merkel'in mevcut 'büyük koalisyon' formülünü, yani SPD ile ortaklığı sürdürmesi bekleniyor. Bu senaryoda, AfD'nin Bundestag'da 60 ila 85 sandalye alarak, en büyük muhalefet grubunu oluşturması bekleniyor.

AfD NE İSTİYOR?

Ülkede cami, minare ve ezanı yasaklamayı, başörtüsünü suç haline getirmeyi isteyen AfD, Almanya'nın 2'inci Dünya Savaşı'nda işlenen tarihsel suçlara yönelik resmi bakışı da değiştirmeyi talep ediyor. AfD'nin, Merkel'in göçmenlere açık kapı politikasıyla oy oranını yeniden artırdığı belirtiliyor. (Dış Haberler)