HAMAS uzlaşıyor, seçimler yakında

HAMAS birlik hükümetinin düzgün çalışması için Gazze'den çekiliyor. Filistin yakında seçime gidiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filistin'de HAMAS uzlaşma hükümetinin icraatlarını yürütebilmesi için  Gazze'deki yönetimini tasfiye etmeye hazırlanıyor. HAMAS yakın bir tarihte genel seçimlere gitme kararı verdiğini de açıkladı.

HAMAS ve El Fetih arasındaki kriz ve çatışma 2006 seçimlerinden beri devam ediyordu. Bu tarihteki seçimleri HAMAS'ın kazanmasının ardından başlayan çatışmalar 2007 yılında küçük çaplı bir iç savaşa dönüşmüştü El Fetih yönetimi Batı Şeria'nın, HAMAS da Gazze'nin yönetimini üstlenmişti.

GAZZE'YW SADECE 4 SAAT ELEKTRİK VERİLİYOR

El Fetih lideri Mahmud Abbas, HAMAS yönetimini cezalandırmak için Gazze'nin elektrik altyapısı için İsrail devletine yaptığı ödemeleri durdurmuştu. Gazze'ye uzun süredir dört saatten az süreyle elektrik veriliyordu. bölgede hiç bir zaman altı saatten fazla elektrik verilmedi.

2011 yılından bu yana gerçekleştirilen muhtelif uzlaştırma çabaları boşa çıktı. 2014 yılında bir uzlaşma hükümeti kurulduysa HAMAS Gazze'deki nüfuzundan vazgeçmedi. HAMAS'ın seçimlere gitmekte uzlaşması. Fetih cephesinde olumlu karşılandı.   El Fetih'in üst düzey isimlerinden Mahmud Elul, "Eğer HAMAS böyle bir açıklama yaptıysa bu çok iyi bir gelişme" dedi. Çok sayıda kamuoyu yoklamasında HAMAS'ın hem Gazze hem de Batı Şeria'da seçimleri kazanabileceği öngörülüyor.   (Reuters)