ABD, Çin ve Rusya, Kuzey Kore'de anlaşamadı

Kuzey Kore acil gündemiyle toplanan BM Güvenlik Konseyi'nin 3 daimi üyesi ABD, Rusya ve Çin farklı çözüm önerileri sundu. ABD Temsilcisi "Savaş istemiyoruz ama sabrımızın sınırı var derken, Çin temsilcisi “Bölgede kaos ve savaşa izin vermeyeceğiz” ifadesini kullandı. Rusya ise sorunun sadece diplomatik yolla çözülebileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kuzey Kore gündemiyle acilen toplandı. Konseyin daimi üyeleri ABD, Rusya ve Çin, kuzey Kore'ye uygulanacak yaptırımlar konusunda

Oturumda konuşan ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, “Amerika savaş istemiyor ama sabrımızın da bir sınırı var” dedi.

Amerika’nın Sesi'nde yer alan habere göre Haley, Güvenlik Konseyi’ne en güçlü tedbirleri alması çağrısında bulundu.

'DİPLOMATİK ARAÇLARIN TÜMÜNÜ KULLANMANIN ZAMANI GELDİ'

Nikki Haley, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un eylemleriyle “savaş istediğini” söyledi ve şöyle dedi: “Artık yeter. Amerika savaş istemiyor ama sabrımızın da bir limiti var. Çok geç olmadan diplomatik araçlarımızın tümünü kullanmanın zamanı geldi. Şu anda mümkün olan en güçlü tedbirleri almalıyız.”

ÇİN: BÖLGEDE SAVAŞA İZİN VERMEYİZ

Çin’in temsilcisi de, “Bölgede kaos ve savaşa izin vermeyeceğiz” dedi. Kuzey Kore’yi “yanlış eylemler” sergilemeye son vermeye çağırdı ve tüm taraflara Pekin’in çözüm teklifini ciddi düşünmeleri çağrısında bulundu. Bu teklif Pyongyang’ın balistik füze denemeleri ve nükleer programlarını, ABD ve Güney Kore’nin de askeri tatbikatlarını askıya almasını içeriyor.

RUSYA: SADECE DİPLOMATİK YOLLARLA ÇÖZÜLEBİLİR

Rusya’nın temsilcisi sorunun sadece diplomatik kanallar yoluyla çözülebileceğini söyledi. BM Genel Sekreteri’nin arabuluculuk çabalarını artırabileceği teklifini ortaya attı.

Japonya ve Fransa ise yeni yaptırım çağrısında bulundu.

BM’nin siyasi işlerden sorumlu genel sekreter yardımcısı da Kuzey Kore’nin füze denemesini “tehlikeli bir provokasyon” olarak niteledi.

Bu arada Amerikalı bir istihbarat yetkilisi, Kuzey Kore’nin nükleer denemesinin bir öncekinden 10 kat güçlü olduğu iddiasını sorgulamak için bir neden bulunmadığını söyledi.