Santorini turiste sınırlama istiyor

Dünyanın en popüler tatil noktalarından Santorini Adası'nda yaşayan Yunanlar, turist sayısına kısıtlama getirilmesini istiyor. Yerli halk, yetersiz altyapının her yıl milyonlarca turisti kaldıramadığından şikâyetçi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son yıllarda Türkiye'den turistlerin de gözdesi haline gelen Yunan adası Santorini'de halk, turist akınından şikayetçi. 18 bin nüfuslu adanın halkı, yılda 5,5 milyona ulaşan turist sayısına bir 'tavan' getirilmesini talep ediyor.

Yalnızca yolcu gemileriyle gelen 9 bine yakın turistin ziyaret ettiği Santorini'ye her yaz Türk bandıralılar dahil on binlerce özel tekne de yanaşıyor. Uçakla gelenlerin sayısı 400 bine ulaşmış durumda. Gün batımının güzelliği nedeniyle adayla özdeşleşen romantizmi yaşamak için bu adaya gelen milyonlarca insanın arasında sırf evlenmek için gelenler de var. Bunların çoğu ise 'toplu evlilik'leriyle ünlü olan zengin Çinli turistler. Ancak bu bu görülmemiş turist akını ada sakinlerini rahatsız etmeye başladı.

santorini ic

Ada sakinlerinin başlıca şikayeti, yollarda trafiğin sık sık kapanması. Fiyatların sürekli artışı da şikayetleri arasında. Sözgelimi, 'dünya manzaraları' listesine giren günbatımını bir fincan kahveyle izlendiği kafelerin fiyatları akıl almaz boyutlarda. Öyle ki, bir soğuk kahvenin fiyatı bazen 18 euroya kadar çıkabiliyor. Geçimini sadece tarım ve turizmle sağlayan ada halkının Santorini'nin yerel yönetimine ilettikleri talepleri arasında turist sayısının 'kontrol altına alınması' var.

Buna gerekçe olarak da 76 kilometrekarelik, kraterlerden oluşmuş bu ada üzerindeki 80 bin yatak kapasitesinin ve daracık yolların bu kalabalığı kaldıramamasını gösteriyorlar. Ada sakinleri turistlerin çokluğundan değil; alt yapı yetersizliğinden şikâyetçi olduklarını ve bu nedenle 'turist sayısının en azından kontrol altına alınmasını' ve 'adaya gelecekler için planlı bir çizelge uygulanmasını' öneriyor.

M.Ö. 1660 yılında aynı yöredeki yanardağın patlamasıyla oluşan lavların birikmesiyle yoktan var olan Santorini adasına Türk turistlerden başka en çok İngilizler, Çinliler, Amerikalılar ve İtalyanlar gidiyor. Yunan tatilciler ise "turistlerin işgali altında bulunduğu" ve "fazlaca pahalı olduğu" gerekçeleriyle Santorini'yi pek tercih etmiyor. (Kaynak: BBC Türkçe)

ADA ADA YUNANİSTAN (1) – Kartpostallardaki tatil: Kiklad Adaları

ADA ADA YUNANİSTAN (2) - Dokunacak kadar yakın: On İki Ada

ADA ADA YUNANİSTAN (3) - Kuzey Ege'de zamanı durdurun