Kıbrıs'ta 'Watergate' skandalı: Muhalefet lideri dinleniyor

Kıbrıs Rum siyaseti, 'Watergate' iddiasıyla çalkalanıyor. İddiaya göre, anamuhalefet lideri Kiprianou’nun tüm bağlantıları ve görüşmeleri hükümet talimatıyla kayıt altına alınıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs Rum Kesimi'nde, ana muhalefet partisi AKEL'in lideri Andros Kiprianou'nun Rum İstihbarat Servisi (KİP) tarafından hükümet adına takip edildiği öne sürüldü. KİP’in Kiprianou’nun tüm bağlantılarını ve görüşmelerini kayıt altına aldığı sızan ilk bilgiler arasında.

Kiprianou ile ilgili iddialar bugün yapılan Rum Ulusal Konseyi toplantısına da damgasını vurdu. Toplantının ardından hükümet çevreleri da konuyla ilgili açıklama yapmama yolunu seçti. KİP Başkanı ise Kiprianou ile özel bir toplantı gerçekleştirdi.

AKEL gibi diğer muhalefet partilerinin de KİP’in olası adımlarından dolayı kaygı duyduğu belirtiliyor. Muhalefet partilerine göre son iddiaların ışığında Kıbrıs demokrasisi adına önemli soru işaretleri gündeme gelmiş durumda.

'DEMİRTAŞ'A BENZİYOR'

Muhalefet kaynakları bu son gelişmeyi 'Kıbrıs’ın Watergate'i oalrak değerlendiriyor. AKEL’e yakın bazı kaynaklar

da Duvar’a Türkiye’de HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın başına gelenlerin farklı bir boyutunun Kiprianou için

kurgulandığı' yorumu yaptı.

Kıbrıs’ın gündemine yerleşen konu, adanın güneyinin çekişmeli bir cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlandığı bir döneme denk düştü. İktidardaki DİSİ partisi, Nikos Anastasiadis’in ikinci defa seçilmesi için AKEL ve diğer muhalefet partileri ile kıyasıya bir çekişmeye girmiş durumda.

Diğer yandan, Kiprianou son dönemde çözüm yanlısı ve barışçıl profiliyle sivrilen bir lider. Hükümetin son dönemde izlediği katı stratejiye karşı çıkarken Türk tarafıyla diyalog köprüleri kurabilen tek lider olarak görülüyor. Hükümet geçtiğimiz haftalarda Kiprianou’yu Türk tarafının tezlerini benimsemek ve yaymakla itham etmişti.