Yunan halkı şifayı Türkiye'de arıyor

Yunanistan'da sağlık hizmetleri çökme noktasına geldi. Ekonomik kriz nedeniyle personel yetersizliği yaşanırken, çok sayıda hasta tedavi için Edirne'ye geliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik krizdeki Yunanistan'da sağlık sistemi alarm vermeye devam ediyor. Personel yetersizliği sonucu çok sayıda Yunan vatandaşı Edirne Hastanesi’ne başvurmaya başladı. Hastaların muayene olmak ve ilaç alımı için Türkiye'nin yanı sıra Makedonya ve Bulgaristan'ı da tercih ettiği belirtiliyor.

Yunanistan Devlet Hastaneleri Çalışanları Federasyonu (POEDIN) son olarak "Hastalar, doktor ve ambulans yokluğu nedeniyle sağlık merkezlerinin basamaklarında hayatlarını kaybediyor" uyarısında bulundu. POEDIN, hükümetin almaya hazırlandığı önlemlerin de sağlık alanındaki krizin üstesinden gelmeye yeterli olmayacağını düşünüyor.

'ACİLDE SEKİZ SAAT BEKLEME SÜRESİ'

POEDIN'in açıklamasında şu noktaların altı çizildi: "Sağlık merkezlerinde hastaların bekleyişi önümüzdeki süreçte de devam edecek. Acil servislerde hastalar ilk müdahale için sekiz saat bekliyor. Personel yetersizliği nedeniyle birinci derecedeki sağlık kurumlarındaki son durum içler acısı. Ulusal ambulans servisi de kaynak yetersizliğinden ve kötü idare hastalığından mustarip."

'EKİPMANLAR ÇÜRÜMEYE BAŞLADI'

POEDİN’in Yunanistan genelinde 65 sağlık merkezinde gerçekleştirdiği araştırma da Yunanistan'ın sağlık alanında karşı karşı olduğu büyük sorunlara ışık tuttu. Buna göre, Yunan hastanelerinde röntgen ve kan tahlili gibi temel hizmetler artık durma noktasına geldi. Çok pahalı ekipmanlar da personel eksikliği yüzünden çürümeye

başladı. POEDİN’in son açıklaması, son iki yıldır Yunanistan’ın hiçbir birinci derecedeki sağlık kuruluşuna doktor alımı gerçekleştirilmediğine işaret ediyor.

KİLİSELERDE BAĞIŞ TOPLANIYOR

Yunan hastanelerinin ve sağlık merkezlerinin ekonomik kriz yüzünden büyük yetersizliklerle yüz yüze kalmasından dolayı devreye kilise ve yurtdışındaki alternatifler girdi. Kiliselerde artık ayinler sırasında hastaneler ve sağlık merkezleri için bağış toplanıyor.

TÜRKİYE, MAKEDONYA, BULGARİSTAN

Yurt dışına seyahat imkânına sahip Yunanistan vatandaşları da sağlık sorunlarına ülke dışında çareler arıyor. POEDIN, Yunanistan’daki kuzeyinde yaşayan birçok kişinin artık Edirne Hastanesi’ne başvurduğu bilgisini veriyor. Yunanistan vatandaşları muayene ve ilaç için Makedonya ve Bulgaristan gibi ülkeleri de tercih etmeye başladı.