Telafer'de krize son: Operasyon başladı

Musul'un 60 kilometre batısındaki Türkmen kenti Telafer'i IŞİD'den temizleme operasyonu başladı. Şii milis gücü Haşdi Şabi kent merkezine girmeyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta nüfusunun büyük çoğunluğu Türkmen olan Telafer kentini IŞİD'den kurtarma operasyonu dün başladı. Operasyona katılımı eleştiri konusu olan Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin kent merkezine girmeyeceği belirtildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, "Operasyon dün başladı. Telafer'de 18 köy şimdiden kurtarıldı" dedi.

Erbil merkezli Rudaw gazetesinin haberine göre, operasyonu Irak ordusu, Irak federal polisi ve ABD'nin eğittiği terörle mücadele birimlerinden oluşan 40 bin asker tarafından yürütülecek. Irak ordusundan yapılan açıklamada, Şii Haşdi Şabi güçlerinin kente girmeyeceği belirtildi. Haşdi Şabi, çevre köylerin alınması için operasyona katılacak.

Musul'un 60 kilometre batısında bulunan Telafer, 2014 ortasından bu yana IŞİD'in kontrolünde. Musul'dan kaçan çok sayıda IŞİD militanının da Telafer'e gittiği, binlerce sivilin de kentten kaçtığı biliniyor. Operasyonun yaklaşık bir ayda tamamlanması planlanıyor. (Dış Haberler)