'Raşit Dostum Türkiye'den dönemedi'

İşkenceyle suçlandığı sırada tedavi için Türkiye'ye gelen Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Raşit Dostum'un, Mezar-ı Şerif kentine inişine izin verilmediği öne sürüldü. Dostum'un jetinde yedi Türk mühendis olduğu da öne sürülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan'da kaçırdığı siyasi rakibine işkence yapmakla suçlanan ve hükümet soruşturması sürerken tedavi gerekçesiyle mayıs ayında Türkiye'ye gelen eski savaş ağası ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı General Abdül Raşid Dostum'u taşıyan özel jete iniş izni verilmediği öne sürüldü. İddiaya göre, Dostum'u ve yedi Türk mühendisi taşıyan jet Türkmenistan'a gitti.

'KABİL'E İNMEYİ REDDETTİ'

Reuters'ın Afgan güvenlik yetkililerine dayandırdığı habere göre, Türkiye'den kalkan özel jet  dün gece geç saatlerde Afganistan'ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif kentine iniş izni istedi. Ancak Dostum'un jette olduğunu bilgisi nedeniyle uçak başkent Kabil'e yönlendirildi. Bu sırada jette kimliği açıklanmayan yedi Türk mühendisin bulunduğu da iddia edildi. Ancak Afgan yetkililer, uçağın Kabil'e inmek yerine Türkmenistan'a gittiğini belirtti.

'POSTERLERLE BEKLİYORLARDI'

Görgü tanıkları, Dostum'un yüzlerce destekçisinin "Liderimiz hoşgeldin" yazılı posterlerle Mezar-ı Şerif'te görüldüğünü de anlattı.

PARTİSİ REDDETTİ: İSTERSE GELİR

Dostum'un siyasi partisi Cunbüş'ün başkan yardımcısı Shujauddin Shuja ise iddiayı reddederek "Eğer Dostum Afganistan'a gelmek isterse onu hiçbir güç durduramaz çünkü o başkan yardımcısı" dedi. Shuja, uçakta bölge valisinin bir konuğunun bulunduğunu ve teknik sebeplerden ötürü Türkmenistan'a gittiğini savundu.

NE OLMUŞTU?

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'ye muhalefetiyle tanınan Özbek kökenli eski savaş ağası Raşit Dostum, siyasi bir rakibini kaçırıp işkence emri vermekle suçlanıyor. Bu suçlama nedeniyle Kabil yönetimi ve ABD tarafından kınanan Dostum iddiayı reddediyor. Dostum'un ilgili soruşturma sürerken tedavi gerekçesiyle Türkiye'ye gelmesi tepki çekmişti. (Dış Haberler)