Artık G19+1

G20 zirvesinde ABD haricindeki ülkeler, Paris İklim Anlaşması'nın uygulanmasında mutabık kaldı. Zirvenin sonuç bildirgesinde ABD Başkanı Trump'ın tecrit edildiği neredeyse vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da yapılan G20 zirvesi sona erdi. Zirvede ABD Başkanı Donald Trump dışında bütün liderler, Paris İklim Anlaşması'nın uygulanması konusunda taahhüt verdi.

G20 sonuç bildirgesinde, iklim değişikliği ile mücadele konusunda Paris Anlaşması'na "güçlü bir bağlılık" ifade edildi. Ancak, ABD'nin Paris Anlaşması'ndan çekilme kararı da hatırlatıldı.

TRUMP'IN ÇAĞRISI REDDEDİLDİ

Sonuç bildirgesinde, iki gün süren zirvenin en büyük fikir ayrılığı yaşanan konularından biri olan Paris Anlaşması'nın "geri dönülemez" olduğu belirtildi. Trump'ın anlaşmanın yeniden müzakere edilmesi çağrısı da reddedildi.

Seçim kampanyasında anlaşmadan çekilme sözü veren Trump, geçen ay ABD'yi Paris İklim Anlaşması'ndan çekmişti.

ABD'NİN SERA GAZI EMİSYONUNU DÜŞÜRMESİ GEREKİYORDU

Paris İklim Anlaşması, 2015 yılında, 190'dan fazla ülke tarafından onaylandı. Anlaşmayla, sera gazı emisyonunun 2030'a kadar 56 milyar ton düşürülmesi hedefleniyor. Bu sayede küresel sıcaklık artışının yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutulması amaçlanıyor.

Hukuki olarak bağlayıcılığı olmayan anlaşma çerçevesinde her ülkenin kendi iklim hedefleri bulunuyor. ABD'nin iklim hedefleri, 2025'e kadar ülkenin sera gazı salınımını yüzde 26 ila yüzde 28 düşürmesini öngörüyordu.

SICAKLIK 0.1-0.3 ARTABİLİR

Küresel ısınmayı ABD sanayisinin rekabet gücünü azaltmak isteyen Çin'in "uydurması" olarak tanımlayan Trump'ın, sera gazı emisyonunda dünya sıralamasında ikinci sırada yer alan ABD'yi Paris Anlaşması'ndan çekmesi tepkilere neden olmuştu.

ABD’nin Barack Obama döneminde verdiği iklim taahhüdünden geri adım atması her yıl atmosfere 3 milyar ton daha fazla karbondioksitin karışması anlamına geliyor. Bir başka değişle, ABD’nin bu kararla 2020 sonuna kadar 0.1 ila 0.3'lük küresel sıcaklık artışına neden olacağı belirtiliyor. (KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE)