ABD'den dizüstüne ön koşul!

ABD havayollarına yönelik laptop yasağını gevşetti. 280 havaalanı ve 180 şirket için yeni tedbirler geliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD engelli havayolu şirketlerine 'yeni güvenlik önlemleri getirilmesi' şartıyla, kabinlerin içine laptopları alabileceklerini bildirdi.

ABD'nin Mart ayında uygulamaya koyduğu, aralarında Türkiye'nin de olduğu sekiz ülkeden uçuşlarda kabinde dizüstü bilgisayar taşınmasına getirdiği yasağı şartlı olarak kaldıracağı açıklandı.

ABD İç Güvenlik Bakanı John Kelly dün yaptığı açıklamada, bütün dünyadan ABD'ye uçan havayolu şirketlerine yeni güvenlik kuralları getirileceğini bildirdi.

Havayolu şirketlerinin yükseltilmiş güvenlik kurallarına uyması koşuluyla önceden getirilen kabinde laptop taşımama yasağının kaldırılabileceğini söyleyen Kelly, şirketlerin bu yeni kurallara uymaması halinde kabin içerisinde elektronik cihaz kullanımını tamamıyla yasaklayabileceklerini vurguladı.

Yükselen terör tehditlerinin ek güvenlik tedbirlerini zorunlu kıldığını belirten Kelly, her bir tehdit için farklı bir önlem alamayacaklarını söyledi.

Kelly, "Onun yerine, genel kapsamlı yeni önlemler ortaya koymalıyız ki kamuyu güvenli halde tutalım ve teröristlerin başarılı olmasını zorlaştıralım” dedi.

Kelly'nin sonuncular olmayacağını söylediği önlemler arasında yolcu denetiminin sıkılaştırılması, kişisel elektronik cihazların daha sıkı bir şekilde denetlenmesi

uçağın etrafında ve yolcu alanlarında güvenlik önlemlerinin arttırılması, ve artan güvenlik önlemleri ve köpeklerle denetimlerin artırılması gibi tedbirler yer alıyor.

TEDBİRLER GÜNDE 325 BİN YOLCU İÇİN GEÇERLİ

Yeni önlemlerin nasıl uygulanacağı konusunda detay verilmedi, ancak kurallar 280 havaalanı ve 180 havayolu şirketi için geçerli olacak ve günde 325 bin yolcu taşıyan 2100 sefer için geçerli olacak.

ABD'NİN LAPTOP YASAĞI

Amerika Birleşik Devletleri, Mart ayında Türkiye'nin de aralarında olduğu 8 ülkeyi kapsayacak şekilde kabine dizüstü bilgisayar alınmasına yasak getirdi. Yasak çerçevesinde dizüstü bilgisayarlar yolcu kabinine alınamıyordu.

Yasağa gerekçe olarak söz konusu ülkelerden yapılan uçuşlarda dizüstü bilgisayarların pil bölümüne patlayıcı madde saklanabilme ihtimali gösterildi. ABD'nin kararının ardından İngiltere de benzer bir uygulama başlatarak, Türkiye'nin de aralarında olduğu 6 ülkeyi yasaklı listeye ekledi. (Dış Haberler)