Selanik'te kritik üçlü zirve

Yunansitan, Kıbrıs ve İsrail arasında Selanik'te üçlü bir zirve düzenleniyor. Masadaki en önemli konu, enerji işbirliği.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Selanik çok kritik bir zirveye ev sahipliği yapıyor. Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail, işbirliğini yoğunlaştırmak için tarihi bir adım atıyor. Selanik’te bugün başlayan zirvede, başta enerji olmak üzere üç ülkenin birçok ortak işbirliği sahasına yoğunlaşması bekleniyor.

Zirveye Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ev sahipliği yapıyor. Kıbrıs’ı Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, İsrail’i de Başbakan Benyamin Netanyahu temsil ediyor. Netanyahu’nun ABD Başkanı Donald Trump ile özel bir ilişki kurmuş olması, Yunanistan ve Kıbrıs açısından epey önemli bir gelişme olarak ele alınıyor.

Selanik zirvesinde üç hükümet birçok önemli konuyu masaya yatıracak. Bu konuların başında enerji gelmekte. Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail, Avrasya Enterkonekte Elektrik Sistemi'ne bir an evvel bağlanmak istiyor. Bu plana göre, İsrail’den başlayacak olan bir elektrik hattı Kıbrıs üzerinden Atina’ya varacak. Bu hatta, bir optik fiber hattı da eşlik edecek.

Diğer yandan üç ülkenin doğalgaz konusunu da etraflıca ele alması bekleniyor. Bunun yanı sıra, Kıbrıs Sorunu, Filistin Sorunu, Suriye ve Ortadoğu’daki gelişmeler de masaya yatırılacak.

Zirve için Selanik’in seçilmesi de İsrail için anlamlı. Zira 2. Dünya Savaşı’nda Almanya’daki Nazi iktidarının bu kentte işlediği savaş suçlarına dek, Yunanistan’ın ikinci büyük kentinde yoğun Yahudi nüfusu bulunmaktaydı.

Selanik’te üç hükümetin yetkilileri bu önemli meseleleri tartışırken, sokaklarda da protesto gösterileri var. Birçok sol örgüt Yunanistan’ın 'emperyalist arayışlar içerisine girdiği' düşüncesiyle Çipras hükümetine karşı sesini yükseltiyor.