Kıbrıs'ta İsrail gerilimi

Kıbrıs barış müzakerelerinin Cenevre'de yeniden başlaması öncesi Rumların İsrail'le ortak askeri tatbikatı KKTC'yi kızdırdı. KKTC Dışişleri, 'tek taraflı' tatbikatın 'müzakare ruhuna aykırı olduğu' açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs Rum İsrail ordusuyla adada yaptığı ortak tatbikata KKTC'den sert tepki geldi. KKTC Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kıbrıs barış görüşmelerinin Cenevre'de yeniden başlaması öncesinde yapılan tatbikat 'tek taraflı' olduğu gerekçesiyle eleştirildi; bu adımın 'müzakere ruhuna aykırı olduğu' belirtildi.

Yazılı açıklamada, 'Türk tarafının Kıbrıs sorununun çözümü için yürütülen müzakerelere zarar verecek her türlü adımdan kaçındığı' vurgulanıp şu ifadeler kullanıldı: "Müzakere sürecinde kritik bir dönemece girilirken, uluslararası Cenevre zirvesinin yeniden toplanacağı bu hassas dönemde GKRY’nin bu tür tek yanlı faaliyetlere girişmesi müzakere ruhuna aykırı düşmekte, yakın zamanda zaten sarsılmış olan güven ortamını zedelemekte ve niyetlerinin sorgulanmasına vesile olmaktadır.”

Kıbrıs'ın güneyinde 11 Haziran’da başlayan tatbikata İsrail ilk kez yüksek derecede katılım gerçekleştiriyor. Trodos Dağı civarlarında yapılan ortak tatbikata İsrailli komandolar katılıyor. Ortak tatbikat 2016 yılında iki ülke arasında imzalanan savunma ve işbirliği anlaşması temelinde gerçekleşiyor. Geçmişte Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail deniz arama-kurtarma alanında ortak askeri işbirlikleri tesis etmişlerdi.

Bu tatbikata Kıbrıs muhalefeti de tepkili. Ana muhalefet partisi AKEL konuyla ilgili hükümetten ayrıntılı açıklama talep etti.