FBI eski başkanı: Trump 'bulutu kaldıralım' dedi

FBI'ın görevden alınan eski başkanı James Comey, Trump'ın kendisine baskı yaptığını söyledi. Trump'a bu yüzden soruşturma açılabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD başkanı Donald Trump'ın görevden aldığı eski FBI başkanı James Comey, Senato İstihbarat Komitesi'ne verdiği yazılı ifadede Trump'ın kendisine eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'in Rusya bağlantılarıyla ilgili soruşturmasını kapatması için baskı yaptığını söyledi. Eski FBI başkanının ifadesine göre Trump, Comey'e, "Flynn iyi bir insan. Umarım bu işin peşini bırakırsın" şeklinde telkinde bulundu. 14 Şubat'ta Oval Ofis'te yapılan başka bir toplantıda Trump Flynn'in aslında çok iyi bir insan olduğunu, çok şey yaşadığını ama başkan yardımcısını yanlış yönlendirdiğini söylüyor.

'SADAKATE İHTİYACIM VAR SADAKAT BEKLİYORUM'

Comey ayrıca Trump'ın başka bir görüşmede kendisine sadakate ihtiyacı olduğunu söylediğini belirtti. Comey  o anı şöyle anlatıyor: "Bir süre sonra başkan bana 'sadakate ihtiyacım var, sadakat bekliyorum' dedi. Hiçbir şekilde konuşmadım veya yüz ifademi değiştirmedim. Bir süre sessizce birbirimize baktık. Rahatsız edici birkaç dakikalık bir sessizlikten sonra Trump tekrar 'sadakate ihtiyacım var' dedi. Ben de 'Benden her zaman dürüstlük göreceksiniz' dedim. Bunun üzerine Trump 'Senden dürüstçe sadakat istiyorum' dedi.

James Comey yazılı ifadesinde Trump'ın bu telkinlerini "endişe verici" olarak nitelendiriyor. İçeriği yedi sayfayı geçen ifadede James Comey 30 Mart'ta Trump' la yaptığı bir telefon görüşmesini de anlatıyor. Comey'in iddiasına göre yaptıkları özel görüşmede Donald Trump, kendisine Rusya soruşturmasının başkan olarak görevini yaparken önünü görmesini engelleyen bir "bulut" olduğunu söylüyor ve FBI başkanına "bu bulutu aradan kaldırmak için ne yapabileceğini" soruyor.

Donald Trump'ın avukatı Marc Kasowitz, Comey'in anlattıklarının ABD başkanını tamamen aklayıp haklı çıkardığını, ifadelerin Trump'ın Rusya soruşturması yüzünden incelenmediğinin doğrulandığını söyledi. Ancak bu belgenin ileride Trump'a açılacak bir "adalete engel olma" suçlamasının odak noktası olabileceği iddia ediliyor. (Dış Haberler)