Kıbrıs'ın güneyinde siyasi kasırga

Cenevre Sözleşmesi devam ederken Anastasiadis liderliği Rum bölgesinde eleştirilere maruz kalıyor. Anastasiadis, 'geri çekilmek'le suçlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler’in öncülüğünde birkaç saat evvel Kıbrıs sorununda alınan “Cenevre Zirvesi devam edecek” karası Kıbrıs’ın güneyinde ve Kıbrıs-Yunanistan ilişkilerinde dalgalanmalara neden oluyor. Muhalefet partileri Nikos Anastasiadis liderliğini topa tutarken Atina son gelişmeler karşısında, Lefkoşa’nın aksine daha temkinli bir duruş sergilemeyi seçiyor.

Anastasiadis liderliğinin Lefkoşa’da Kıbrıs Sorunundaki son gelişmelerle ilgili muhalefetin tepkilerini göğüslemeye çalıştığını göstermekte. Rum tarafı Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan yeni metnin ve “Cenevre’ye devam” kararının Rum tezleri ile örtüştüğü mesajını vermek için yoğun çaba sarf ediyor.

Duvar’a ulaşan son bilgiler, Anastasiadis liderliğinin iç kamuoyuna “Türk tarafı garantilerin feshinin çözüm için olmazsa olmaz olduğunu” kabul ettiği yönünde bir mesaj yansıtmaya çalıştığını gösteriyor. Rum tarafına göre güvenlik konusunda Kıbrıs Rum tarafını tatmin eden bir gelişme yaşanmazsa Kıbrıs sorunuyla ilgili diğer başlıklar da kapanmayacak. Rum tarafına göre Kıbrıs’ta nihai bir çözüm için tüm konularda, özellikle güvenlik ve toprak konusunda çözüm eksenine (within reach) ulaşılması gerek. Ayrıca, Cenevre’de Türkiye bir kez daha güvenlik konusundaki tüm tezlerini bir kez daha masaya yatırmak ve çözüme olumlu katkıda bulunmak durumunda kalacak.

Rum tarafı ayrıca “kararlı” bir tonda New York’ta Mustafa Akıncı liderliğinden kamuoyuna yönelik açıklamalarında “daha dikkatli” olmasını talep ederken, Kıbrıs Sorununun çözümünün bu noktadan sonra tamamıyla AK Parti iktidarının elinde olduğu vurgusunda bulunuyor. Konu ile ilgili geçtiğimiz saatlerde mesaj veren iktidardaki DİSİ Partisi'nin lideri Averof Neofitou Kıbrıs’ta yeni bir yolculuğun başladığını, New York ve Cenevre’nin ara istasyon teşkil ettiğini ve nihai hedefin birleşik Kıbrıs olduğunu vurguluyor.

MUHALEFET TEPKİLİ

Anastasiadis liderliğinin açıklamaları ve New York’tan adaya ulaşan son bilgiler Lefkoşa’nın güneyinde olumlu yankı bulmuyor. Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iktidara aday olan DİKO son gelişmelerin Kıbrıs Rum liderliği açısından bir “yenilgiye” işaret ettiğini vurgularken, muhalefet liderlerinden, Avrupa Parlamentosu üyesi, Eleni Theocharous Anastasiadis’in nihai bir “geri çekilmeye” hazırlandığını öne sürüyor. EDEK Partisi ise Anastasiadis’in öne sürmüş olduğu tüm ön şartları geri çektiğini savunuyor.

ATİNA TEMKİNLİ

Kıbrıs Rum liderliğinin aksine Atina Cenevre Zirvesi için belirli sonuçlara ve açılımlara varmak için acele etmiyor. Atina’nın Cenevre Zirvesi’nin yeniden toplanması için Ankara’nın garantiler meselesinde tutum değişikliğine gitmesi, en azından diyaloga hazır bir konuma gelmesini, beklediğini gösteriyor.

Beri yandan Atina gelinen noktada Kıbrıs’ta sadece güvenlik konusunu belirli kıstaslar çerçevesinde görüşebileceğini, bunun dışında başka konuları tartışmaya açmayacağını göstermekte.

Yukarıda belirtilen kıstaslar çerçevesinde Başbakan Aleksis Çipras kurmayları ile tam bir görüş birliğine varmış durumda.