Yanlış kızamık aşısı 15 çocuğu öldürdü

Güney Sudan'da yanlış uygulanan kızamık aşısı 15 çocuğun hayatını kaybetmesine neden oldu. Aşıyı uygulayan ekibin eğitimsiz olması eleştirilirken, bozuk aşıların nereden temin edildiği açıklık kazanmadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Afrika ülkesi Güney Sudan'da yanlış uygulanan kızamık aşısı yüzünden 15 çocuk hayatını kaybetti. Ülkenin güneydoğusunda bulunan Kapotea şehrinde hayatını kaybeden çocukların beş yaşından küçük olduğu açıklandı.

TEK ŞIRINGA 4 GÜN BOYUNCA KULLANILDI

Sağlık bakanlığı, çocuk ölümlerinin 4 gün boyunca bütün çocuklarda tek şırınga kullanılması, aşının uygun şekilde saklanmaması ve bazı durumlarda aşıyı yapanların 12 yaşında çocuklar olmasından kaynaklandığını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çocuk Örgütü'nün ortak açıklamasındaysa, aşı yapılan diğer 32 çocuğun yüksek ateş, kusma ve ishal şikayetleriyle kaldırıldıkları hastanede tedavi altına alındığı, sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Açıklamada, aşıyı uygulayan ekibin bu görev için "niteliksiz" ve"eğitilmemiş" olduğunun da altı çizildi.

İÇ SAVAŞ VE KITLIKTAN SONRA ŞİMDİ DE KIZAMIK SALGINI

Üç yıldan uzun süren iç savaş ve kıtlığın yıkıma uğrattığı Güney Sudan kolera salgınından sonra şimdi de kızamık virüsüyle mücadele ediyor. Dünyanın en yoksul ülkesi olan Güney Sudan'da kızamık aşı kampanyasının 2 milyon çocuğa ulaşması hedefleniyordu.

Dünya Sağlık Örgütü Güney Sudan'daki sağlık yetkililerine eğitim verirken, Birleşmiş Milletler de hükümete aşı temin ediyordu. Bozuk aşıların Birleşmiş Milletler yetkilileri tarafından temin edilip edilmediği ise henüz kesinlik kazanmadı. (Dış Haberler)