Kriz 'medya devi' doğurdu

Yunanistan'ın en köklü medya kuruluşlarından Dol, ekonomik kriz nedeniyle iflas edince el değiştirdi. Kuruluşun yeni sahibi, şaibeli ilişkileriyle bilinen ve siyasi kariyeri de bulunan işadamı Marinakis... Merkez sol eğilimli To Vima ve Ta Nea gazetelerinin yayın politikasında değişiklik bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik krizdeki Yunanistan'da, ülkenin en eski medya kuruluşu el değiştirdi. Yunanistan’ın modern tarihine damgasını vuran bir aileden gelen ve 'şaibeli' ilişkileriyle tanınan Pireli işadamı Evangelos Marinakis, medya devi Dol için yapılan ihalede en yüksek teklifi veren iş adamı oldu. Marinakis böylece, bünyesinde To Vima, Ta Nea ve in.gr gibi büyük gazeteleri ve internet sitelerini barındıran medya kuruluşunun sahibi oluyor. Medya devi Dol, önceki dönem iflas etmişti.

SOL YAYIN ÇİZGİSİNDE DEĞİŞİKLİK BEKLENİYOR

Marinakis halihazırda merkez sağa hitap eden medya kuruluşlarının da sahibi. Bu kuruluşlarından bir tanesi olan Parapolitika son dönemde internet dünyasında adından söz ettiriyor. Dol’un Marinakis’in kontrolüne geçmesi ile beraber yıllardan beri merkez sol kulvarda yayın yapan To Vima ve Ta Nea gibi tarihi medya kuruluşlarının yayın çizgisinde değişikliğe gidilmesi bekleniyor. Marinakis ayrıca yeni yatırımı ile beraber Yunanistan’ın en büyük televizyon kanallarından olan ve geçtiğimiz dönemde iflas eden Mega’nın da çoğunluk hisselerinin sahibi oluyor.

Marinakis ailesi denizcilik sektöründeki geleneğini sürdürürken medya ve futbol alanında varlık gösteriyor. Yunanistan’ın en köklü kulüplerinden Olympiakos’un başkanı konumunda bulunan ve kulübünü Yunanistan’ın zorlu ekonomik şartlarına rağmen başarılı kılan iş adamı, birkaç ay evvel İngiltere’nin köklü kulüplerinden Nottingham Forest’ı da satın aldı.

MARİNAKİS'İN 'KARANLIK' BAĞLANTILARI

Yunanistan, İngiltere ve yurt dışında adından söz ettiren Marinakis ile ilgili son dönemde Atina’yı meşgul eden çeşitli söylentiler ve şaibeler söz konusu. Marinakis’in adı geçtiğimiz yıllarda Yunanistan futbolundaki şike olayları ile gündeme geldi. Bazı hukukçulara ve gazetecilere göre Marinakis takımı Olympiakos’un kupa kazanması için birçok müsabakanın sonucunu etkileme yolunu seçti. Marinakis’in adı ayrıca, bazı yer altı faaliyetleri ve mafya dünyasının muhtelif simalarıyla da  birlikte anılmakta.

Diğer yandan, Marinakis’in siyasetçi kimliği de medya bağlantıları babında çeşitli soru işaretleri doğurmakta. Marinakis halihazırda Pire Belediye Meclisi’nin üyesi. Bazı çevrelere göre ilerleyen dönemde Marinakis, Silvio Berlusconi örneğini takip edip siyasetteki konumunu yükseltmeye çalışabilir. Bu bağlamda yeni medya kuruluşları işini bir hayli kolaylaştırabilir.