Çin ve AB'den Trump'a iklim eleştirisi

Çin ve AB, Trump'ın iklim değişikliği anlaşmasından çıkmasını eleştiriyor. Ortak metinde siyasi kararlılık talep ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin ve Avrupa Birliği (AB), ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün nihai kararını açıklayacağı Paris iklim değişikliği anlaşmasına sahip çıkan ortak bir metin üzerinde uzlaşmaya vardı. Açıklamada, bu anlaşmanın 'hiç olmadığı kadar önemli bir zorunluluk' olduğu söylendi.

BBC 'nin haberine göre, AB ve Çin ortak taslak metinde, anlaşmanın hayata geçirilmesi için 'en üst düzeyde siyasi kararlılık" gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

ABD BASINI: TRUMP ÇEKİLMEYE HAZIRLANIYOR

Bu açıklamanın, Trump'ın iklim anlaşmasıyla ilgili nihai kararının açıklamasının  arifesinde yapılması ABD'ye yönelik bir tepki olarak görülüyor. Ortak açıklamanın Cuma günü Brüksel'deki AB-Çin zirvesinin hemen sonrasında yapılması bekleniyor.

Çin ve AB yetkilileri, bir yılı aşkın bir süredir iklim değişikliği ve temiz enerji konusunda ortak bir açıklama üzerinde uzlaşma sağlamak için kapalı kapılar ardında iletişim kurmaya devam ediyordu.

Taslak metinde, yükselen sıcaklıkların 'bir ulusal güvenlik meselesi olarak ve sosyal ile siyasi kırılganlıkları artırma etkisinden' dolayı yarattığı tehlikelere dikkat çekildi.

Açıklamada, "AB ve Çin, Paris anlaşmasını, küresel ölçekte geri döndürülemez şekilde sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim direncinin artırılmasının sağlanması sürecini daha da hızlandıran tarihi bir kazanım olarak görmektedir" denildi.

Çin ve AB'ye ek olarak ABD'nin 10 büyük firmasının üst yöneticileri (CEO), Başkan Donald Trump'a ülkeyi Paris İklim Antlaşması'ndan çıkarmaması için çağrıda bulundu.

ABD'li 3M, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Proctor & Gamble, General Electric, Johnson & Johnson, The Dow Chemical Company, Tesla, Citigroup ve The Disney Company şirketlerinin CEO'ları, ABD televizyon kanallarında ve YouTube'da yayınlanan reklamda Trump'a seslendi.

Reklam filminde "ABD'nin Paris İklim Antlaşması'nda kalması için güçlü desteğimizi ortaya koyuyoruz. Başkan Trump, Paris (Antlaşması'nda) kal ve istihdam yaratmak için daha iyi anlaşmalar müzakere et." ifadelerine yer verildi.

Trump, kampanya döneminde iklim değişikliğinde insanların rolü olmadığını savunmuş ve Paris anlaşmasından çıkmayı vadetmişti.

Trump'ın anlaşmayla ilgili nihai kararını bugün açıklaması beklenirken, ABD basını anlaşmadan çekilme ihtimalinin yüksek olduğunu bildiriyor.