KKTC siyasetinde değişim rüzgarı

KKTC'de erken seçim tartışması sürerken, en güçlü iktidar adayı henüz Ocak ayında kurulan 'Halkın Partisi'... Genel Başkanlığı'nı Kudret Özersay'ın üstlendiği parti kamuoyu yoklamalarında ilk sırada yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs müzakerelerinin çıkmaza girmesine rağmen adanın kuzeyinde çarpıcı politik gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Son kamuoyu yoklamaları birkaç ay sonra yapılacak milletvekili seçimlerinde KKTC’nin siyasi kompozisyonunda önemli değişikliklerin gündeme gelebileceğini gösteriyor.

Türkiye’deki bir kamuoyu araştırma şirketin gerçekleştirdiği ve ada basınına yansıyan yeni araştırma, Kıbrıs Türk toplumunun siyasi kompozisyonunun önemli değişikliklere gebe olduğuna işaret ediyor. Araştırma birkaç ay önce eski Annan Planı döneminde Kıbrıslı Türk başmüzakereci olan Kudret Özersay’ın kurduğu Halkın Partisi’ni 'birincilikteki yerini garantilemeye yakın' gösteriyor. Ayrıca, yeni araştırma bazı önemli konuları da gündeme taşıyor.

Araştırmaya göre KKTC’de bugün seçim olsa partilerin alacağı oy oranları şunlar:

Halkın Partisi: Yüzde 30,8

Ulusal Birlik Partisi: Yüzde 23,4

Cumhuriyetçi Türk Partisi: Yüzde 18,1

Toplumcu Demokrasi Partisi: Yüzde 10,2

Demokrat Parti: Yüzde 7,8

Yeniden Doğuş Partisi: Yüzde 4,8

Toplumcu Kurtuluş Partisi-Yeni Güçler: Yüzde 2,2

Yeni Kıbrıs Partisi: Yüzde 1,5

Birleşik Kıbrıs Partisi: Yüzde 1,2

Yukarıdaki sonuçlara göre Kıbrıs Türk solunun en büyük partisi üçüncülüğe gerilerken, yaklaşık iki yıl önce Mustafa Akıncı'yı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na taşıyan Toplumcu Demokrasi Partisi de dördüncü sırada yer alıyor. CTP’nin oylarının düşmesinde son başarısız koalisyon deneyimi büyük rol oynuyor.

'BİRİNCİLİĞİNİ PERÇİNLEDİ'

Öte yandan, kamuoyu araştırma sonuçları ilginç bir gelişmeyi de gündeme taşıyor. Geçtiğimiz aylarda yeniden aktif hale getirilen Yeniden Doğuş Partisi'nin yüzde 5’lik seçim barajını aşmaya yakın görünmesi bunlardan biri. Bu parti, genellikle Türkiye kökenli, muhafazakâr ve milliyetçi seçmen tarafından destekleniyor.

Anketin en önemli sonucu ise şüphesiz, Halkın Partisi’nin birinciliğinin bu dönemde perçinlendiğini göstermesi. Bu sonuçlara göre geçtiğimiz aylarda kurulan partinin tek başına iktidar olması zor ancak iktidarın en güçlü adayı. Araştırma sonuçlarının sandığa yansıması durumunda, birçok Kıbrıslı uzmana göre adanın kuzeyi, Türkiye’nin 2002 seçimlerinde yaşadığı değişimin daha küçük çaplı bir benzerini yaşayabilir. Halkın Partisi devlet işletmelerinin özelleştirilmesine karşı çıkıyor ve Türkiye'den gelen suyun yönetiminin KKTC'de olması gerektiğini savunuyor.

ERKEN SEÇİM MUAMMA

Bu arada adanın kuzeyinde geçtiğimiz aylarda başlayan erken seçim tartışması devam ediyor. Koalisyon hükümetine tepki gösteren UBP içerisindeki kesimler seçimlerin erkene alınmasını ve mümkünse Kasım ayında gerçekleştirilmesini talep ediyor. Erken seçimi Kıbrıs Türk solu da destekliyor.